Зміни в українських школах і ВИШах: з наступного навчального року графік суттєво зміниться

У вересні в Україні почнеться третій рік, під час якого навчальний процес відбувається за умов воєнного стану. І якщо 2022-2023 навчальний рік був практично паралізованим, то тепер ситуація потроху відновлюється. Планується, що 2024-2025 рік стане періодом найбільшої адаптації, що дозволить потроху відновити рівень освіти практично до довоєнного рівня. Але для цього уряд збирається вдатися до рішучих кроків. 

Літня казка закінчиться

Наразі рекомендовано цілий ряд змін, найголовніші з яких наступні:

  • Початок навчального року відбуватиметься з першої половини або середини серпня 2024 року (виключення становитимуть студенти перших курсів ВИШів, щоб мати час на повноцінну вступну кампанію і формування переліку зарахованих абітурієнтів).
  • Кінець навчального року припаде на середину червня 2025 року.
  • Суботи будуть повноцінними навчальними днями зі стандартним графіком. 

Ці зміни дадуть змогу подовжити зимові канікули майже до трьох місяців. Потреба викликана передбаченими відключеннями світла і можливими складнощами з опаленням приміщень. Виняток становитимуть ті навчальні заклади, які мають власні потужності генерації електроенергії відновлювальними джерелами та власні котельні для опалення, що здатні працювати не від газу. 

Батьки не в захваті

Батьки і викладачі не в захваті від такої системи:

  • По-перше, враховуючи постійний стрес, який відчувають діти та молодь у країні, яка знаходиться у стані війни, підвищене навантаження може з великою ймовірністю датися взнаки для здоровʼя організмів, які розвиваються.
  • По-друге, дорослих хвилює безпековий фактор, адже враховуючи підвищений ризик тероризму, ніхто не може надати гарантій того, що місця масово збору дітей не будуть використані для терористичної діяльності або атак з повітря.

Біля фронту

Для прифронтових місць вимог ще більше. Тут одночасно з тим, що рекомендовано для всіх регіонів, рекомендовано навчання виключно в укриттях або бомбосховищах. Виконати цю вимогу складніше, але не неможливо. Зараз надшвидкими темпами в прифронтових містах будують підземні школи, які зможуть прийняти більшу кількість учнів, ніж середній навчальний заклад. Для цього зараз отримано кілька грантів від країн-партнерів, які фінансують будівництво.

Отже, новий сезон буде несхожим на всі попередні. Чи стане такий формат ефективним, чи треба буде його корегувати і надалі – все це стане зрозуміло вже протягом найближчих шести місяців. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *