Корупційний скандал з Віктором Жорою та Юрієм Щиголем: Мінцифри потрапило в скандал

Раніше стало відомо, що Вищий антикорупційний суд взяв під варту ексзаступника Держспецзвʼязку Віктора Жору і Юрія Щиголя. Посадовців звинувачують у заволодінні держкоштами в особливо великих розрмірах – йдеться про 62 млн. Але справа дуже колоритна не тільки через вражаючу суму, а й через те, що до неї може бути причетне Мінцифри.

 Під підозру потрапили не лише Юрій Щиголь та Віктор Жора, є ще чотири фігуранта. Саме їм видвинуто звинувачення у заволодінні держкоштами розміром 62 млн. Дії шістьох осіб кваліфіковано як злочин за ст. 191 ч. 5 Кримінального кодексу. 

З грошима не страшно

Після попереднього розгляду справи колишнього очільника Держспецзвʼязку Юрія Щиголя вирішено було відправити в СІЗО, але, як показала практика, з грошима ризик сидіти в СІЗО мінімальний. Ще під час досудового засідання його хотіли взяти на поруки депутати від партії “Слуга народу” Олександр Федієнко і Михайло Крячко. І дійсно, обмеження свободи тривало недовго: за Щиголя було внесено 25 млн грн застави, після чого його випустили з-під варти. 

Цікаво порівняти цю суму зі статками затриманого ексголови Держдспецзвʼязку, або принаймі з тими, про які достеменно відомо. Лише у криптовалюті він володіє 1,5 млн доларів (це більше 54 млрд гривень). Також деякі кошти зберігаються на рахунках, а вдома під час обшуків знайшли великі суми у валюті готівкою. На фоні цього застава у 25 млн гривень є більш, ніж скромною.

Виглядає так, ніби подібна ситуація має всі шанси повторитися і з Віктором Жорою: його вихід під заставу оцінили ще “дешевше” – всього 10 млн грн. 

Очорнили чи викрили

Та це не єдина причина, яка викликала обурення суспільства. Друга хвиля виникла по тому, як ексзаступник Міноборони Дейнега заявив, що до неприємної справи має відношення і Мінцифри. Саме він раніше очолював напрямок цифрової трансформації при Міністерстві оборони, і звинуватив громадський сектор в тому, що звідти не доводять до суспільства повну інформацію, бо бояться згадок про Мінцифри у подібних корупційних справах. 

Аргументація Дейнеги виглядає доволі адекватною: він, як посадовець, який бачив роботу обох інституцій, вказує на тісний звʼязок бюджетів цих структур. Держспецзвʼязок і Мінцифри постійно проводять наради, бо останній є монополістом в питаннях міжнародної кібердопомоги, впливає на бюджет на дрони тощо. 

“Центр протидії корупції” прокоментував, що вони поки не побачили в матеріалах НАБУ/САП нічого, що говорило б про причетність до корупційної справи Міністра цифрової трансформації Федорова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *