Крадуть і розграбовують: як впливають корупційні скандали на імідж України

Найпопулярніші теми в медіа вказують не лише на актуальне в житті соціуму. Також вони формують імідж держави і безпосередньо впливають на рішення, які приймають іноземні партнери. Зараз, коли сьогодення і майбутнє України максимально залежить від таких рішень, підбір тем важливіший більше, ніж будь-коли. Тож як саме позначиться бум корупційної тематики на іміджі держави?

Аж вирує

Корупційні скандали – давня тема, але особливого розголосу вона набула з початком повномасштабного вторгнення Росії на територію України. В мережі, по телебаченню і радіо є безліч журналістських розслідувань, новин, викриттів та ін. З кожним місяцем резонанс лише збільшується.

З чим повʼязаний такий сплеск? Основних причин дві:

  1. Максимальна фінансова допомога. За останні 20 місяців Україна отримала безпрецендентну фінансову допомогу, якої країни світу за останні десятиліття не надавали ще нікому. Тому можливості корупціонерів теж пропорційно збільшились. Навіть якщо у процентному співвідношенні забаганки не змінились, то сам порядок цифр зріс в рази. 
  2. Дезінформація. Корупція – прекрасний інструмент, щоб викликати суперечності всередині країни, про що прекрасно знає Росія. Тому вона потужно використовує цей інструмент, збільшуючи кількість безпідставних звинувачень і чуток як в українських, так і в іноземних ЗМІ. 

В поєднанні з нехтуванням перевіркою достовірності інформації більшістю користувачів це має колосальний ефект.

Що думають в Європі

Цю тему під час Donbas Media Forum, який відбувся в Києві 11-12 жовтня, де були присутні і журналісти EURO-ATLANTIC UKRAINE, обговорювали українські медійники і представники міжнародних організацій: Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова, заступниця Директора Місії USAID Теді Дел, заступник Глови Офісу Ради Європи Ерленд Фальк, Спецпредставник Головування ОГБСЄ Марцел Пешко та ін. 

Європейські колеги стосовно висвітлення корупційних дій в медіа підкреслили такі моменти:

  • Ілюзія погіршення. Про проблему корупції в Україні на Заході знають давно. Те, що їй приділяють стільки уваги останнім часом, не сприймається як погіршення, навпаки. Це означає, що саме суспільство готове боротися з цим явищем, а не замовчувати його.
  • Свобода слова. Наявність багатьох матеріалів про корупцію красномовно свідчить про свободу слова в державі, що створює позитивну репутацію і вказує на демократичні свободи в Україні. Це – прекрасний сигнал про розвиток України. Існує багато країн, де рівень корупції у владі ні для кого не секрет, але викривати її публічно – небезпечно.
  • Євроінтеграція. Одне із зауважень, які треба опрацювати до того, як Україна стане членом ЄС, стосується якраз боротьби з корупцією. Актуалізація цієї теми вказує на те, що викорінення проходить на всіх рівнях, починаючи з вищих щаблів влади і закінчуючи самим суспільством.

Тому у великій кількості матеріалів про корупцію є як свої позитивні моменти, так і негатив. Але вважати це фактором, що псує імідж України в очах світової спільноти, точно не варто.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *