Кримський міст або “Гроші не пахнуть”: в Норвегії оштрафували компанії, які долучились до будування Кримського мосту

Анексію Криму, як і побудову Кримського моста, одностайно осудила вся Європа. Однак, виявилося що суспільна думка і політика – це одна справа, а можливість заробити на російській агресії – це зовсім інше. Як-то кажуть, нічого особистого, таке життя. 

Саме тому декотрі приватні європейські компанії виявились втягнуті в скандали, повʼязані з будівництвом Кримського мосту. Нагадаємо, що ця будова стала символом окупації Кримом Росією, а як показав час, мільйони на його возведення виділяли не лише задля пропагандистських цілей, а і в ході підготовки майбутнього наступу на територію України. Саме цей мост – головна артерія постачання зброї та важкої техніки в південні області. 

Щоб завадити побудові Кримського мосту, ЄС свого часу ввів санкції проти Росії. Але стримало це не всіх. Так, в Нідерландах обклали штрафами чотири компанії і вісім приватних осіб. Їх визнано винними в допомозі РФ, яку вони надавали агресорові протягом трьох років, починаючи з 2017 року.

В чому винні

Ще під час слідства було оголошено підозру, згідно якої 8 осіб чинили ті дії, які заборонено стосовно підсанкційної країни:

  • постачали спеціальні машини;
  • надавали запчастини;
  • надавали консультації та інше.

Як зазначили у прокурора, “Кримський міст побудували в деякій мірі завдяки голландським знанням і досвіду”. 

Навіщо

Не дивно, що переступити через закон вирішили для отримання прибутків. Відомо, що лише одна з цих компаній отримала прибуток розміром у 71 тис єврів. Але насолодитися коштами не вийде: вони конфісковані прокуратурою Нідерландів. 

Покарання люди і компанії отримали такі:

  • правопорушники – від 20 до 60 годин громадських робіт;
  • компанії – штрафи, загальна сума яких складає 160 тис євро. 

Суперечки навколо покарання

Вже зараз багато людей обурені тим, що покарання недостатньо строге. Особи, що допомагали в побудові Кримського мосту, відбудуться суспільними роботами протягом кількох днів чи тижнів. Це неможливо порівняти з тією шкодою, яку завдав міст, враховуючи кількість людських жертв серед українців. 

З іншої сторони є багато людей, які радіють, що ці злочини взагалі викрили і справи дійшли до суду. Можливо, це стане певним застереженням для тих, хто продовжує свій бізнес в обхід санкцій. В той же час, дехто вважає, що таке незначне покарання лише довело: серйозних втрат не буде, тож заборону порушити не страшно.

І найбільше засмучує те, що засідання проходили за закритими дверима, тож назви компаній-порушників невідомі. Вони і надалі будуть надавати послуги в Нідерландах і за їх межами. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *