Крок на iнший бік: чи можливий державний переворот у Молдові?

Протягом останніх кількох днів Молдову стрясають антиурядові мітинги. Представники одних сил вимагають від офіційного Кишинева визнати неспроможність політики чинного президента країни Майї Санду, яка наполягає на зближенні РМ із Румунією, інші активісти мають намір декларувати активні контакти молдавського уряду з Російською Федерацією. Незалежні аналітики говорять про можливе посилення суспільно-політичної ситуації у країні.

Але не про державний переворот, про перспективи якого сьогодні так часто заявляють ЗМІ Росії. Дійсно, раніше український президент Володимир Зеленський підкреслив, що Москва готувала план підготовки провокацій у Молдові з метою дестабілізації обстановки на території від невизнаної Придністровської Молдавської Республіки до молдовсько-румунського кордону. «Наступною метою Росії після України може бути Молдова», – сказав, зокрема, він, маючи на увазі передбачуваний намір РФ встановити контроль над ПМР та Молдовою.

Днями у Кишиневі справді були проведені акції на підтримку контактів Молдови з Російською Федерацією. Втім, вони не мали масового характеру – за свідченнями очевидців, на площу в Кишиневі вийшли лише близько 150 осіб. Паралельно на ті самі кишинівські вулиці вийшли понад 250 осіб із вимогою якнайшвидшої інтеграції РМ до структур Євросоюзу. При цьому і перші, і другі активісти в один голос стверджували необхідність відставки Санду.

«Більшість молдаван давно постало питання: чи стане Кишинів частиною Європейського Союзу, – сказала в коментарі кореспонденту EURO-ATLANTIC UKRAINE румунський оглядач Сандра Нікулеску. – Люди у Молдові питають, на яку структуру – ЄС чи Росію сьогодні робити ставку. Навіть це питання є провокаційним». Водночас експерт наголосила, що до державного перевороту у цьому контексті справа не дійде. «Дії протестувальників – це просто крок у бік від чергового прояву ненависті до власного сусіда, – сказала вона. – Про жодний державний переворот тут не може бути й мови».

Водночас, низка молдавських активістів оголосила про намір продовжити свою боротьбу. Про бажання й надалі виходити на вулиці Кишинева заявили представники десятків місцевих громадських організацій. Їхні вимоги прості – підвищення розмірів пенсій та заробітної плати, а також збільшення реєстру соціальної допомоги.

Геополітика тут ні до чого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *