Кіборги, а не учні: випускникам цього року не пощастило

Війна стала не єдиним викликом для українських випускників. Щоб вони не розслаблялися, міністерство освіти приготувало їм ще один сюрприз у вигляді проведення мультипредметного тесту (НМТ), процес складання якого викликав широке обурення спільноти. Що ж з ним не так?

Чи під силу?

По-перше, що таке НМТ? Це тест, який складатимуть ті, хто має намір стати абітурієнтом. Він складається з чотирьох блоків, які включають в себе пʼять предметів:

  • українська мова;
  • математика;
  • історія України;
  • предмет на вибір. 

Предметів пʼять, адже математика включає дві дисципліни: алгебру і геометрію. 

Чим незадоволені

Невдоволення викликало два фактори:

  • По-перше, кількість предметів зросла, бо ще минулого року історії не була серед обовʼязкових до складання дисциплін. 
  • По-друге, тестування по всім предметам треба буде пройти за один день.

З секундоміром у руках

Це дійсно важко. Кількість питань, на які треба буде відповісти, складає від 102 до 114 в залежності від обраного предмету за бажанням. Треба розуміти, що відповіді це не лише проста відповідь, а і, наприклад, задачі, де треба розписати рішення. Лише за перші 2 години треба буде відповісти на 55 питань. Отже, на кожне питання відводиться 2,1 хвилини. Якщо від них відняти час, необхідний на читання самого питання, залишається зовсім мало. 

Місія здійсненна?

Розклад такий: за перші 120 хвилин випускники складатимуть українську мову, алгебру і геометрію, а після 20-хвилинної перерви – історію і предмет, який учень обрав самостійно. Разом це більше чотирьох годин, під час яких підлітки будуть перенапружені. Навіть підготовка до всіх цих предметів в один день – надскладне завдання, бо напередодні не буде змоги приділити увагу кожній дисципліні. А в якому стані випускники будуть, коли прийде черга останнього предмету, важко і уявити. 

В укриттях

Скоріше за все, досвід минулого року, коли НМТ проходило в укриттях, принаймі, в прифронтових регіонах, збережуть і для цього року. Стан вентиляції повітря, відсутність денного світла – питань з цього приводу виникає багато. 

Обурення виникають небезпідставно. Наприклад, такий графік порушує норми перебування учнів перед компʼютерами, викликає перенапруження зору, взагалі суперечить санітарним нормам. Серед основних проблем також:

  • психологічне перенапруження;
  • складнощі з миттєвим перемиканням з предмету на предмет;
  • неможливість нормально поїсти за цей період.

Але і на цьому незручності не закінчуються. Період складання екзаменів становить терміни з 14 травня до 19 липня. Наразі дати не розголошують з питань національної безпеки. Їх повідомлять не для широкого загалу перед тим, як настане день Х. 

Міністр освіти Лісовий коментує ці всі вимоги спокійно, він вважає, що такий графік відповідає можливостям школярів. Але більшості батьків здається, що випускники мусять бути стресостійкими кіборгами, щоб витримати цей день. 

А що ви думаєте з цього приводу?

2 thoughts on “Кіборги, а не учні: випускникам цього року не пощастило

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *