Кінець епохи Google: корпорацію судитимуть за монополізацію онлайн-пошуку

Google став фігурантом серйозної справи, щодо якої 12 вересня розпочався судовий процес. Позивач – Міністерство юстиції США. Експерти вважають, що це може стати кінцем епохи Google та повністю змінити ІТ-індустрію. 

Компанії “закидають” два звинувачення:

  • неправомірне обмеження конкурентів завдяки домінуючій позиції на ринку;
  • порушення у сфері контролю над рекламою.

 Сам Google вважає, що його вини немає.

Суть питання

Щоб було зрозуміліше, треба пояснити, що корпорація робить не так на думку позивачів. Звинувачення вказує на те, що кожного року компанія платить мільярди доларів за її інсталяцію як базову на таких пристроях:

  • смартфони;
  • планшети.

Так вона перешкоджає доступові користувачів до реклами своїх конкурентів. Але головне, що Google змушує своїх партнерів підписувати угоди, в яких є пункти про заборону співпраці з іншими пошуковиками. 

Слід зазначити, що ця методика дієва: назва компанії навіть перетворилася на дієслово, яке означає пошук якоїсь інформації в інтернеті. В 2020 році на ринку пошуку частка Google становила 90%.

Чи можливий успіх

Суддя підкреслив, що такі дії пригнічують конкуренцію, а отже – є незаконними. Проте, довести це не так просто, і яким буде рішення суду – велике питання. До того ж, багато хто з недовірою ставиться до результату, бо суди з компаніями-гігантами завжди повʼязані з різноманітними маніпуляціями, тиском та ін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *