Латвія серйозно готується до нападу: почали з обладнання укриттів

Латвія, яка є однією з Балтійських країн, історично становила ласий шмат для Росії. На фоні зростаючої агресії Кремля влада почала робити реальні кроки з підготовки до можливих військових дій. Вже триває обладнання та вдосконалення укриттів.

Тривожна спадщина

Після виходу зі складу СРСР в Латвії провели перепис бункерів. Наприкінці 1991 року Пожежно-рятувальна служба держави надала звіт про 311 бомбосховищ, які надалі утримувалися на балансі більше 20 років. 

Ситуація змінилась в 2008-2009 роках: країна повною мірою відчула наслідки глобальної економічної кризи, тому з цілої низки укриттів було знято статус обʼєктів цивільної оборони. Якісь почали використовувати за новим призначенням, в якихось не підтримували в належному стані систему вентиляції тощо. 

Гра на випередження

Дивлячись на те, як відбувалася окупація Маріуполя, Херсона та інших міст України, влада Латвії вирішила підготувати методи захисту цивільного населення, і першою стала столиця – Рига. 

Підготовка поділена на три етапи:

  • інвентаризація і встановлення кількості бункерів, які можна використовувати;
  • оцінка їх стану;
  • укомплектування тим, що потрібно в першу чергу.

Директор столиці Яніса Ланґе доповіла, що вже придбано наступне:

  • 184 розкладачки;
  • 228 матрасів;
  • 342 подушки.

Це все здійснено в рамках наказу про створення матеріально-технічного резерву цивільної оборони.

Зараз міська влада столиці знаходиться на стадії розробки масштабного плану цивільного захисту. Триває прийом на додаткові посади фахівців цієї сфери. Також планується створити єдину систему управління надзвичайними ситуаціями різного походження від військової загрози до природних катаклізмів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *