Легальна “полуничка”: чи на користь Україні узаконення порно

Заборона порнографії в України багато десятиріч вважалася єдиним можливим варіантом: відкривали судові справи, виносили вироки. Остання гучна справа відбулась в липні 2023 року, коли полтавчанка сплатила більше 30 тисяч грн штрафу за те, що надіслала чоловіку в соцмережі інтимне відео. Однак часи змінюються.

Не соромно

Вже зареєстровано законопроект, над яким працюють більше 20 народних депутатів. Основні аргументи авторів такі:

  • за Конституцією України всі мають право заробляти працею, яку добровільно обирають;
  • покарання за створення і розповсюдження порно безсенсовне, адже перегляд таких матеріалів не несес істотної шкоди порівняно, наприклад, з виготовленням алкогольних напоїв чи цигарок;
  • заборона перешкоджає отриманню податків у бюджет.

Щоб було зрозуміло, про які суми йдеться, можна навести приклад сайту OnlyFans, який минулого року перерахував у бюджет податків на суму 34 млн грн. OnlyFans — соцмережа з інтимним контентом та найстрімкішим зростанням користувачів, яка працює і в Україні.

Порно буває різне

Проте, не варто вважати, що ті, хто хочуть легалізувати подібний контент, хочуть “протягнути” все. І надалі залишиться неприпустимим:

  • розповсюдження інтимних матеріалів без згоди людини;
  • “діпфейк” – фальшивий змонтований контент;
  • зоофілія;
  • некрофілія;
  • фото, роліки чи формат live з неповнолітніми тощо.

Тобто захист прав та присутність заборон в цій сфері залишиться. 

Борделі розквітнуть?

На діяльність будинків розпусти чи борделів новий законопроект не розповсюджується взагалі. Він стосується лише механізмів ввозу, виготовлення та продажі порноматеріалів. 

Такі явища, як сутенерство, втягнення в проституцію або секс-торгівля прописані в Кримінальному кодексі, тож вони і надалі залишатимуться поза законом. А ті зміни, які ініціюють зараз, стосуються лише однієї статті за номером 301, і не розповсюджуються на всі інші.

Негатив чи позитив

Законпроект викликав бурхливі обговорення. Прихильники змін апелюють тим, що чоловіки найчастіше використовують порно для зменшення сексуальної напруги, а для жінок воно взагалі здебільшого являє аналог секс-освіти. Воно допомагає розслабитись перед сексом і розкрити свою сексуальність. До того ж легалізація порно – ознака свободи суспільства.

Найбільше негативно до можливих змін ставляться феміністичні рухи, які вважають це приниженням жінок. Вони запевняють, що таким чином розповсюджується образ домінування чоловіків, що може стати причиною зґвалтувань та домагань. У суспільстві формується хибне сприйняття жінок, які повинні займатися сексом будь-де і будь-коли. 

Науковці не прояснили

Медики та психологи теж не мають однієї відповіді на питання, позитивно чи негативно вплине на українців узаконення порно. З цього приводу проведено цілий ряд досліджень, і декотрі спеціалісти стверджують, що отримали дані, буцімто насильницька порнографія збільшує ризик зґвалтувань, побоїв та ін. Інші отримали дані, що порно ніяк не впливає на поведінку чоловіків у житті. 

А як у інших?

Закон про легалізацію порно не можна вважати революційним, оскільки такі ж прийняті в більшості європейських країн, та і взагалі – не рідкість у світі.

Осередками виготовлення порноконтенту вважаються:

  • Франція;
  • Чехія;
  • Словаччина;
  • США.

Багато хто боїться, що і Україна може поповнити цей перелік. Але чи погано це? Спірне питання. Українці активно приймають участь в створенні таких матеріалів як актори та спеціалісти в команді. До війни це робилось за кордоном, і податки йшли в бюджети інших країн. З початком війни виїзд закрили. 

У законопроекта є шанс?

Є позитивні тенденції в цьому питанні. Наприклад, нещодавно прийняли закон про медичний канабіс, який довго блокувався. Зараз триває обговорення  цивільних партнерств для ЛГБТ. 

За законопроект бореться досить впливова команда, проте, жодних гарантій того, що він буде прийнятий, немає. Його можуть відкласти на невизначений термін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *