Люди як живий щит: чому ні ХАМАС, ні Ізраїль не зацікавлений в евакуації мирних людей

Заручниками війни завжди стають цивільні люди, але ситуація в секторі Газа вийшла за будь-які рамки. Щоб зрозуміти, чому саме тут евакуація викликала такий розголос і проблеми, варто трохи детальніше придивитись до регіону.

Виживати завдяки донорам

Сектор Газа – невелика територія, яка вже багато років потерпає від протистояння між Ізраїлем та Палестиною. Через напружену ситуацію двох сторон тут виникла економічна прірва. Викликано це такими причинами:

  • логістика вкрай нестабільна через часті загрози постачання в країну озброєння для терористичних груп;
  • промисловість в регіоні майже зруйнована періодичними атаками.

Як наслідок, заробляти легальними шляхами працездатному населенню вкрай важко. Це давно викликало гуманітарну кризу, внаслідок якої більшість жителів залишаються на плаву лише завдяки постійним гуманітарним місіям від міжнародних організацій. 

 З початком активних військових дій крім непереборної бідності над людьми нависла загроза смерті. Хоч вони і так давно живуть в страху атак, але зараз ризики дуже посилилося. Частина населення взагалі не хоче евакуюватися, бо розуміє, що на чужині не зможе прокормити себе і свої родини, бо заощаджень і доходу немає.

Живий щит для терористів

Для руху ХАМАС наявність людей можна використовувати як живий щит, бо Ізраїль розуміє, що за умови великої кількості жертв серед цивільних під час ізраїльських атак міжнародна спільнота тиснутиме на Тель-Авів, щоб якось знизити ці показники. Розміщуючись в самих густонаселених місцях, терористи мають змогу діяти, сподіваючись на важелі гуманності. Зазвичай вони переховуються в таких місцях:

  • в тунелях під будинками в спальних районах;
  • безпосередньо в будинках посеред місцевих.

Саме тому часто за новинами про жертви серед цивільних ховається інформація про ліквідацію терористичних підрозділів, яка поки що не підтверджена.

Смерть як перевага

Для Ізраїлю наявність цивільних в секторі Газа теж не є мінусом, хоч це і не очевидно. Таким чином теж можна мати свої взиски, наприклад, вимагати більш сучасного і точного озброєння. Політики знають, що чим більше жертв серед цивільних, тим скоріше світ зробить всі зусилля, щоб розвʼязати конфлікт.

Оскільки більшість політичних симпатій зараз на стороні Ізраїлю, то для завершення військових дій прискорювати події будуть допомогою Тель-Авіву. Євреї усвідомлюють це, і саме тому наявність мирних людей в секторі Газа грає їм на руку.

Але під тиском країн-партнерів, які постачають озброєння, вони все ж таки погодились на евакуацію. Здавалося б, це добре, але якщо розібратися, то це просто продовження тієї самої позиції, але з тим, щоб можна було сказати: “Ми вас послухалися і зробили все, що могли”.

Саме так виглядає дозвіл на евакуацію протягом доби. Перемістити за такий короткий проміжок часу близько мільйона людей з півночі в південні міста практично неможливо, це лише викличе товкотнечу і гуманітарну катастрофу в місцях пропуску. Скільки жертв буде під час великого переміщення, важко навіть передбачити. За думкою ООН, такий наказ здатний перетворити ситуацію з трагічної на справжню катастрофу. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *