Мало нам війни: спалах лептоспірозу в Україні

Спалах небезпечної інфекції відбувся у Львівській області. Кількість заражених осіб продовжує зростати щодня. Один пацієнт вже помер, а ще один знаходиться в реанімації.

Що відомо

Всіх заражених доставляють до Львівської обласної інфекційної лікарні. Про динаміку захворювання можна судити з росту кількості уражених лептоспірозом: якщо за попередній місяць їх було пʼять, то зараз в лікарні вже вісім осіб з цим діагнозом

Пʼятеро пацієнтів проживають в Стрийському районі Львівської області, тому вважається, що джерело зараження знаходиться саме там. Ці люди мешкають в таких містечках, як Моршин і Дрогобич, а поєднує їх всіх нещодавнє купання в річці Стрий. Лікарі вважають, що зараження пройшло під час купання.

Хто хворіє

Характерно, що всі хворі поступили у відділення у важкому стані. Зараз наймолодшому пацієнту 32 роки, а найстаршому – 70. За минулий місяць одна особа у Львівській обласній лікарні з діагнозом лептоспіроз померла, вилікувати її не вдалося. 

Характерно, що діти на це захворювання, як правило, не хворіють.

Як протікає

Після зараження симптоми проявляються не одразу, а через 2 дні – 4 тижні. 

Серед початкових ознак захворювання можуть бути головний  біль, біль у мʼязах, лихоманка, діарея. Пізніше можуть додатися більш тривожні симптомі:

  • ураження нирок;
  • ураження печінки;
  • менінгіт.

Не виключається летальність, навіть при медичній допомозі. Тенденція така, що чим старша особа, тим важче протікає лептоспіроз.

Бактерія, яка викликає зараження, потрапляє у воду чи грунт разом з сечею гризунів, собак, коней або рогатої худоби. Також можна заразитися при поїданні мʼяса заражених тварин. 

До війни розповсюдження лептоспірозу в Україні вдавалося ефективно контролювати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *