Маск і Возняк просять півроку, щоб не допустити трагедії

Організація Future of Life Institute, до складу якої входять найвідоміші інноватори світу Ілон Маск і Стів Возняк, підписали лист з вимогою про зупинку досліджень щодо штучного інтелекту принаймі на півроку. Вони логічно обгрунтовують своє прохання, проте певна частина світової спільноти підозрює їх в переслідуванні суто фінансових інтересів.

Про що галас

Компанія OpenAI презентувала програму штучного інтелекту GPT, яка здатна виконувати такі функції:

  • імітація діалогу з розумною істотою;
  • надання відповідей на уточнюючі питання;
  • визнання помилок у попередніх твердженнях;
  • відхилення недоречних питань та ін.

Презентація викликала справжній резонанс у всьому світі. Безліч користувачів протестували її і відмітили недоліки та переваги. Компанія-розробник має намір в найближчому часі покращити програму і довести її до ідеалу у наступних версіях.

Авторитетні іннватори занервували

Презентація викликала також реакцію серед провідних дослідників і науковців. Більше 1200 осіб підписали звернення з вимогою призупинити подальшу роботу над штучним інтелектом нового покоління до того часу, поки не буде розроблено відповідної правової бази. Для цього потрібна тісна співпраця з політиками міжнародного рівня. 

Серед підписантів звернення:

  • гендиректор Tesla та SpaceX Ілон Маск;
  • співзасновник Pinterest Еван Шарп;
  • співзасновник Apple Стів Возняк;
  • гендиректор Getty Images Крейг Пітерс та ін.

Більшість тих, хто поставив підписи, дуже впливові та відомі особи.

Піклування про людство…

Ці особи наголошують на великих ризиках, до яких людство повинно підійти з відповідальністю, а саме:

  • підготувати загальні протоколи безпеки;
  • мати впевненість в керованості можливих ризиків;
  • вміти запобігати втраті контролю над цивілізацією.

Потенційні ефекти штучного інтелекту не можна недооцінювати. Більш просунуті системи можуть привести до кардинальних змін в історії людства і всієї планети, як і той, хто зможе “хакнути” штучний інтелект. Особи, які підписали вимогу до тимчасового призупинення роботи в цьому напрямку, закликають до отримання незалежної оцінки таких дій перед подальшими проектами. 

… чи про свої гаманці

Проте, багато аналітиків сумніваються у виключно благородних мотивах людей, що закликають поставити дослідження на паузу, і вважають справжню причину банальнішою – гроші. 

Користувачі та експерти зазначили, що протестована система штучного інтелекту стане альтернативою Google, адже вона спроможна надавати відповіді, описи і рішення питань різного ступеня складності. Це викличе різку зміну першості в світі цифрових технологій і змусить старі обличчя відійти в тінь нових сильних світу цього. 

Щоб не допустити програшу в конкуренції, цифровим монополістам необхідна пауза, під час котрої вони зможуть наздогнати і обігнати своїх конкурентів у лідерських перегонах. Проте, сподіватися, що дослідження будуть справді призупинені, наївно. Скоріше за все, йдеться про відтягування офіційної презентації нових програм штучного інтелекту. 

Красномовно те, що голова OpenAI – компанії розробника штучного інтелекту GPT – не підписав звернення. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *