Момент істини: чи можлива у Франції нова революція?

Днями стало відомо про повний провал переговорів нового французького уряду із місцевими фермерами. Згідно з попередньою інформацією, команді прем’єр-міністра Франції Габріеля Атталя не вдалося домовитися з маніфестантами, які потребують додаткових фінансових вливань у сільське господарство та підвищення пенсійних виплат представникам сфери обслуговування. Учасники протестних акцій стверджують, що готові на все. Навіть – революцію.

Окремо взяті експерти – як у самій Франції, так і за її межами, практично в один голос кажуть, що у П’ятій Республіці справді склалася передреволюційна ситуація. Почасти це правда: для придушення відповідних виступів у низці французьких регіонів влада використовувала елітні підрозділи жандармерії та навіть бронетехніку. Неупереджені телевізійні кадри регулярно фіксували факти побиття силовиками беззбройних людей. У відповідь згадані беззбройні люди в масовому порядку зводили барикади і палили покришки та старі автомобілі. Повідомляється про десятки поранених з обох боків.

Спершу ситуацію спробував взяти під контроль особисто міністр сільського господарства Франції Марк Фесно. Він пообіцяв маніфестантам, що вже найближчим часом офіційний Париж гарантує зазначеним верствам населення стабільні виплати. Не вийшло. Насамперед тому, що авторитет Фесно в даному конкретному випадку не може бути будь-якою гарантією. Подейкують, що міністр не має авторитету серед представників довіреної йому галузі.

Як би там не було, французький прем’єр Атталь готовий піти, якщо так можна сказати, ва-банк. В ефірі одного з телеканалів Франції він оголосив, що вже за кілька днів “всі протести припиняться”. Якими саме методами цієї мети буде досягнуто, не повідомляється.

Проте процес уже пішов. Глава МВС Франції Жеральд Дерманен вивів на вулиці регіонів країни до 15 тисяч правоохоронців з метою недопущення прориву маніфестантів до Парижа. “Це – момент істини, ми не допустимо дестабілізації обстановки в країні та Парижі”, – резюмував він. Про те, що певна дестабілізація (принаймні за межами Парижа) вже почалася, у тому ж Парижі вважають за краще мовчати.

Але ж марно. Організатори протестних акцій – “Сільськогосподарський союз Франції” (FNSEA) та організація “Молоді фермери” користуються популярністю у більш ніж 90 відсотків населення країни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *