Навіщо Росія краде українських дітей

З початку війни відомо про 700 тисяч українських  дітей, яких незаконно вивезли на територію РФ. Посадовці повідомляють, що реальні цифри можуть бути набагато більшими, бо підтвердити їх під час війни важко. Навіщо Росії наймолодші українці?

Як вивозять?

Є два найрозповсюдженіші шляхи:

  1. Діти, що загубилися. На територіях, де йдуть активні бойові дії, маленьким дітям загубитися дуже просто. Батьки їх часто батьки у найбезпечніших місцях, а самі помирають, травмуються, втрачають звʼязок або переміщуються під час атак.  Також дитина може просто від страху сховатись або побігти у невідомому напрямку, а потім не знайти знайоме місце. Таких дітей просто підбирають і примусово направляють в РФ.
  2. Діти з родичами. Таких найчастіше вивозять “на оздоровлення” або “в табір” з окупованих територій. Батьки нерідко не знають, в якому саме регіоні утримують дітей. Потім їх просто не повертають, пояснюючи це тим, що на території РФ дітям буде безпечніше.

Чому це незаконно

Є два основних міжнародних документа, які вказують на протизаконність таких дій:

  • Конвенція по правам дитини ООН;
  • Конвенція ООН із запобігання злочинів геноциду.

Дії, які вчиняються зараз у відношенні неповнолітніх українців, порушують обидва з них.

Путін підготувався

Ще наприкінці весни Президент Росії видав наказ про спрощення надання громадянства дітям з окупованих територій України. Вони втрачають українське громадянство і можуть бути усиновлені  іншими людьми при живих батьках. Ті, хто всиновили таку дитину, мають право змінити імʼя, прізвище, дату народження, місце народження дитини – всі дані, за якими можна ідентифікувати дівчинку чи хлопчика українськими родичами в майбутньому.

Після цього дітей штучно русифікують, роблять все можливе, щоб вони забули своє коріння відцуралися від нього. Чим молодша дитина, тим ефективніше це вдається.

Стратегія викрадення дітей свого супротивника не нова, її використовували свого часу при авторитарних режимах в Іспанії та Латинській Америці. 

Але навіщо Росії кормити чужих дітей? Причин одразу декілька:

  • Діти знаходяться під найбільш прискіпливою увагою всіх міжнародних організацій, тому за жорстоке поводження з ними можна отримати більше санкцій, спротиву і негативну реакцію світу.
  • Щоб відібрати у нації майбутнє, можна просто забрати у неї дітей. Це найефективніший метод знищити супротивника у перспективі одного покоління.
  • В Росії вже кілька десятиліть поглиблюється демографічна криза. Вигодувати чужих дітей, яких кілька років вже годувала чужа країна, набагато легше, ніж тих, що прийшли на цей світ з нуля. Мовлячи фактично, кожна така дитина набагато дешевше обходиться Росії, ніж власне потомство. 
  • Вивезення дітей з окупованих територій – ефективний важіль маніпуляції ну відношенні батьків, які погодяться на будь-яку владу, аби воззʼєднатися в родинах.

Тож в таких діях дуже мало шляхетного, як би гучно не заявляла про це влада Росії. Якби діти дійсно були важливі цій країні, вона б вкладала ресурс в своїх дітей. Проте справжньою ціллю є велика кількість громадян Росії з найменшими затратами. Для мілітаристичного суспільства такий підхід залишається найголовнішим, бо пріоритет розподілу коштів – не людський потенціал, а зброя.

Де шукати 

За наявною інформацією регіони, де зафіксовано знаходження найбільшої кількості українських дітей, такі:

  • Ростовська область;
  • Воронезька область;
  • Курська область;
  • Підмосковʼя;
  • Красноярский край;
  • Краснодарський край;
  • Ямало-Ненецький автономний округ.

На щастя, деяких дітей вдається повернути в Україну. Після закінчення війни цей процес буде тривати ще довго, бо знайти дані щодо місцезнаходження кожної конкретної дитини дуже важко через приховування документів та спотворення інформації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *