Найгірший сценарій для України перетворюється на реальність

До весни 2024 року Україна відвойовуватиме свої території – цей план затверджено і перші стадії реалізації якраз в процесі. Але перспектива “замороження” військових дій, якій так відчайдушно пручалася українська влада, стає все більш реальною. Такий сценарій називають “інерційним”. В чому він полягає і чому його вважають ймовірним?

Що таке “інерційність”?

Це такий сценарій, при якому влада не вдається до активних дій, щоб змінити події, які відбудуться самі собою, без цілеспрямованих кроків у потрібному напрямку, при рухові “накатом”.

Економісти і політологи розширили сценарій, який вже майже рік вважається песимістичним, бо останнім часом на його реалізацію вказують все більше факторів.

Його основні аспекти:

  • економіка;
  • промисловість і сільське господарство;
  • демографічна ситуація.

Рік 2023

Зберігається ілюзія зростання ВВП, проте основа того, що катастрофа ще не сталася, – надання фінансів від Західних партнерів. Це означає, що падіння курсу гривні неминуче, як тільки вливання в Україну закінчаться. Девальвація буде високою, і при цьому накопичувати капітал країні буде нереально. Це призведе до зростання зовнішніх боргів, які стануть рекордними.

Рік 2024

Промисловість “буксує”. Повного занепаду ще немає, але і розвитку – теж. Значне безробіття відсутнє лише тому, що багато людей виїхало і продовжить виїздити.

Бізнес кволий через ряд причин:

  • відсутність джерел фінансування;
  • відсутність інвестицій;
  • відсутність допомоги від держави;
  • падіння платоспроможності населення.

Фінансування ззовні на підтримку економіки потроху надходить, але це – лише реанімаційні заходи, які не дозволяють їй зруйнуватися вщент. Найбільші інвестиції проходять через руки людей, наближених до нинішніх еліт, і вигода осідає в їх кишенях.

Навесні активна фаза військових дій призупиняється. В Україні готуються до президентських і парламентських виборів, які зараз є основним інтересом нинішньої політичної еліти країни. Паралельно з цим відміняють воєнний стан і обмеження на виїзд за кордон. 

Велетенська кількість людей демобілізується. При цьому вони не мають де працювати, до того ж велика кількість після поранень та з набутою інвалідністю непрацездатні. Це збільшує соціальне і фінансове навантаження на державу. Велика частина чоловіків виїде – хтось до родин за кордон, хтось – у пошуках праці. Це призведе до скорочення населення ще приблизно на 2 млн.

В той же час в Україну повертатимуться люди, які не влаштувалися в інших країнах, оскільки підтримка від європейських держав після припинення воєнного стану завершиться. Багато з них теж будуть потребувати соцпідтримки і праці. Дуже ймовірний дефіцит кваліфікованих працівників, які прекрасно влаштувались в Європі.

Також посилюватиметься дисбаланс між різними регіонами: десь ринок праці “кипітиме”, десь – повільно вмиратиме. Великі міста, віддалені від фронту, стануть осередками концентрації людей. На фоні цього поглибиться різниця між багатими і бідними регіонами. У “мертвих регіонах” відновлення інфраструктури буде нераціональним, тому кошти і інвестиції туди не направлятимуться.

Після того, як гривня буде “запущена у вільне плавання”, девальвація на перших порах покращить стан експортерів. Експорт зростатиме швидше за імпорт. Але після девальвації стартує інфляція. Це призведе до різких валютних обмежень. Платежеспроможність середнього українця значно впаде, а родини біднішатимуть. 

В економіці традиційно для важких часів зʼявиться “тіньова” тенденція, що вплине на рівень сплати податків. Паралельно з цим збільшуватиметься частка корупції за те, щоб “тінь” залишилася невикритою.

Невтішною буде і ситуація у суспільстві. Люди почнуть шукати “винного”, соціальна напруга і протестні настрої зростатимуть. Велику роль в цьому можуть відіграти ветерани і учасники бойових дій. При цьому влада продовжуватиме приймати рішення, виходячи з принципу “тут і зараз”, а не з перспективи часу, який потрібний для якісних змін.

Рік 2025

Україна – слабка і зруйнована. Вона виконує роль буфера між Росією і Європою. Партнери втомились, тому допомога зменшується від місяця до місяця. Збудувати нову інфраструктуру дорого, тому “латається” стара. Для побудови нової економіки коштів теж не вистачає.

При цьому вступ до ЄС, як і членство в НАТО залишаються на гальмах. Якщо пощастить, Україні надаватимуть кредити під 0%, але працюватимуть над проектами по відновленню іноземні компанії з мінімальним залученням місцевих ресурсів. Та найгірше, що ці проекти – підґрунтя для корупції, яка процвітатиме. Однак впливати на корумповану еліту суспільство все так же не зможе. 

Бізнес поступово адаптуватиметься, але найкращих спеціалістів переманять в такі країни:

  • Туреччина;
  • Польща;
  • ОАЕ.

Можлива навіть релокація підприємств разом з робочим штатом.

З морськими коридорами ситуація буде наступна:

  • обсяги поставок впали порівняно з довоєнним періодом;
  • інфраструктура портів значною мірою зруйнована;
  • страхування вантажів дороге;
  • повільно триває розмінування морських коридорів.

Це стає причиною обмеження сільського господарства, яке має найбільше перспектив для відродження економіки. 

Сировинна база теж не реалізується через ряд причин: на це немає ні інвестицій, ні розвитку людського капіталу, ні належної освіти і наукової бази. Саме тому технології старішають, що спричиняє технологічну відсталість України від розвинених країн світу.

Та найбільша проблема – це невідворотна демографічна криза на фоні еміграції і падіння народжуваності. Тому що без людей економічне чудо виключене.

Знаючи такий “інерційний” сценарій, українці можуть розуміти, з чим вже зараз варто починати боротися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *