НАТО збільшить свої арсенали на тлі російсько-української війни

Найближчим часом країни-члени Північноатлантичного Альянсу планують збільшити арсенали своїх боєприпасів та військової техніки. Таким чином, союзники намагаються забезпечити більш стійке підґрунтя для забезпечення безпеки східних кордонів НАТО, а також надання посильної допомоги збройним силам України.

Нагадаємо, раніше керівництво Альянсу оголосило про проведення інвентаризації на найбільших базах у США та країнах Європейського Союзу. «Метою цієї акції є перевірка бойового стану патронів, гранат, снарядів і ракет, а також оцінка можливості негайного поповнення запасу відповідних коштів, раніше переданих на потреби ЗСУ», – йдеться в документі міжнародної оборонної структури.

При цьому навіть попередні результати згаданої перевірки зі зрозумілих причин тримаються у найсуворішій таємниці. За даними Державного департаменту США, лише Вашингтон, який є в рамках НАТО головним військовим донором України, надав Києву зброї на суму близько 30 мільярдів доларів, у тому числі понад мільйон 155-мм снарядів. За словами американських військових експертів, на зміну відправленим українським партнерам озброєнням мають прийти «бiльш сучасні аналоги».

Про намір інтенсифікувати створення зброї на промислових підприємствах вже заявила Німеччина. За попередніми даними, Берлін уже виділив на ці цілі понад 1 млрд євро. Зокрема, німецька компанія Rheinmetall, відоміша як найбільший виробник як виробник 120-мм гармат для танків Leopard-2, заявляє, що в перспективі зможе збільшити виробництво 155-мм артилерійських снарядів з 70 тис. до 500 тис. одиниць на рік. Також повідомляється про додаткові капіталовкладення Франції у свій військово-промисловий комплекс.

«У результаті армії низки країн НАТО отримають нові сучасні озброєння та боєприпаси, які спочатку поповнять військові сховища Альянсу, а потім, ймовірно, буде відправлено в Україну», – сказав європейський аналітик Александр Мітц.

І те, й інше сьогодні – лише питання часу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *