Небезпечні комарі: на Європу чекає тотальна дезінсекція

Медичні служби Європейського союзу б’ють на сполох: у Франції зафіксовано різке зростання популяції так званих “тигрових комарів”, які є основними розповсюджувачами вірусів Зіка і Денге. За деякими даними, найдраматичніша ситуація склалася в Парижі та Ліоні, де відмічені перші за останні кілька десятків років випадки зараження відповідними вірусами. Передбачається, що найближчим часом одразу у десяти країнах ЄС місцеві санслужби проведуть безпрецедентну дезінсекцію. Чи варто у зв’язку з цим переживати європейцям та гостям ЄС?

За словами експертів, справді варто. Причому не лише резидентам країн Об’єднаної Європи та мандрівникам. Кілька днів тому “тигровий комар”, або Aedes albopictus, був помічений в українській Одесі. Цікаво, що зазначений вид цих кровососних поширений переважно у країнах Південно-Східної Азії та Африки. На європейський континент комаха могла потрапити у трюми кораблів далекого плавання та багажних відсіках літаків.

В даний час міська влада Парижа вже заявила про намір провести в регіоні масштабну фумігацію. Найближчим часом у 12-мільйонній французькій столиці сотні лікарів спеціальних санітарних служб перекриють великі міські квартали та почнуть масштабне знищення комарів. Для цього із скарбниці мерії вже виділено близько 500 тисяч євро.

Про намір підключитися до згаданої незвичайної акції заявили медики Австрії, Німеччини, Греції, Іспанії, Нідерландів, Португалії та інших країн. ‘Цілком можливо, в найближчому майбутньому Європу чекає тотальна дезінсекція, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський оглядач Клаус Хофф. – Ситуація будь-якої миті може вийти з-під контролю, і тоді для боротьби з можливими епідеміями Брюсселю знадобляться зовсім інші кошти та людські ресурси”.

Втім, зараз епідеміологи не схильні до паніки. “Загроза виникнення вогнищ масових захворювань справді існує – констатувала керівник паризького Департаменту з моніторингу епідемій Марі-Клер Паті. – Однак ми робимо все можливе, щоб звести до мінімуму кількість подібних інцидентів та наступних летальних випадків”.

Нагадаємо, окрім захворювань Зіка та Денге “тигровий комар” поширює Вірус долини Чаче, Чікунгунью, Лихоманку Західного Нілу та Енцефаліт Сент-Луїса. У ряді випадків рецидиви цих вірусів призводять до загибелі хворого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *