Не лише на суші, а й в океані: радіоактивна вода з Фукусіми цього тижня поллється в Тихий океан

Попри незгоду сусідніх країн, Японія днями почне злив радіоактивної води з атомної станції Фукусіма. Забруднена вода утворилась в резервуарах після катастрофи на промисловому обʼєкті в 2011 році. Рішення вже узгоджено і юридично оформлено, тому заперечення сусідів Японію не обходять. 

Остання крапля

Після катастрофи на атомній станції накопичився велетенський запас радіоактивної води – близько 500 олімпійських басейнів. Постала проблема утилізації: далі накопичувати рідину не можна, але і утилізувати її в тому вигляді, в якому вона зараз зберігається, теж не вийде.

Після перегляду декількох варіантів було обрано той, що включає наступні етапи:

  • рідина повільно фільтрується;
  • здійснюється кількаразове розведення;
  • відбувається спуск в Тихий океан.

Щоб уникнути залпових викидів, процес буде йти дуже повільно, адже план розраховано на 30 років. 

Риби мовчать, а люди – ні

Такий довгий термін потрібен для того, щоб виключити шкоду від дії фізичних чинників на навколишнє середовище. Дослідники та уряд Японії дійшли висновків, що звести шкідливий вплив на природу до нуля не вдасться, однак треба зробити все можливе, щоб мінімізувати його. Експерти кажуть, що екосистеми як світового океану, так і Тихого океану не постраждають.

Не дивно, що більшість сусідніх країн не підтримують таке рішення по утилізації з Фукусіми. 

Найбільш категорично відреагував Китай. Представник Міністерства закордонних справ Ван Веньбінь наголосив, що Тихий океан – це не каналізаційний резервуар, який Японія має право забруднювати ядерними відходами

Південна Корея налаштована ще радикальніше і перейшла від полеміки до дій: тут ввели заборону на імпорт на територію своєї країни тих морепродуктів, які були виловлені в водоймах, що оточують атомну станцію Фукусіма.

Висновок МАГАТЕ

Міжнародна агенція МАГАТЕ, яка є органом ООН, що спостерігає за ядерною безпекою світу, позитивно відреагувало на ухвалений 30-річний план. Експерти цієї організації після детального вивчення надали висновок про те, що на людей та природу радіологічний вплив буде, але незначний.

Думка науковців

Менше оптимізму у науковців. Вони не впевнені в безпечності такої утилізації. В їх висновках зазначається, що основну небезпеку становлять наступні речовини:

  • тритій;
  • вуглець-14.

Видалити їх фільтрацією чи попередньою обробкою надто складно, тому ці ізотопи так чи інакше потраплять в Тихий океан.

Це було б не страшно, якби не те, що інші атомні станції теж випускають стоки з цими шкідливими речовинами. В сумі їх рівень росте. Як це відгукнеться на стані екосистем океану, спрогнозувати важко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *