Не просто марні, а ще й шкідливі: стало відомо про хабарництво в ООН

Суспільство зколихнув нечуваний скандал, повʼязаний з неодноразовими фактами вимагання хабарів з боку співробітників ООН. Повідомило про це видання Guardian, яке і було ініціатором розслідування, в ході котрого і встановили обурливі факти.

Якщо з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну в сторону ООН лунало багато звинувачень в неефективності, то тепер до них приєднались голоси, що закидають відверте свавілля. Саме це і стало причиною розслідування, проведеного щодо діяльності організації. Цього разу воно стосувалося конкретно Іраку, а саме – коштів, які виділяють від ООН для повоєнної реконструкції цієї країни.

Систематичну проблему виявили в діяльності Фонда фінансування стабілізації Іраку. Корупція має місце при розподілі і спрямування коштів Програми розвитку ООН, що працює тут з 2015 року. Донори надали цим каналом 1,5 млн доларів, які мусили бути повністю спрямовані на відновлення бізнесу, економіки та інфраструктури Іраку. 

Попри шляхетну мету Програма розвитку стала продовження корупційної тенденції, з якою іракське суспільство стикнулося у великому обсязі ще з 2003 року після повалення режима Саддама Хусейна. 

Корупційна схема, яка зʼявилася у фонді ООН в Іраку, така:

  • Програма надає кошти на проекти бізнесменам.
  • Працівники фонду оцінюють надані заявки і обирають між ними ті, що відповідають вимогам.
  • На цьому етапі бізмесмену пропонують зробити все можливе, щоб саме з ним було укладено контракт за умови хабара розміром 15% від суми проекту.
  • Після домовленості працівники фонду в офіційних звітах для ООН прикрашають результати, щоб збільшити суму фінансування. Тим самим бізнесмени в кінцевому результаті не отримували суми меньше необхідних. 

В ході розслідувань було проведено розмови більш ніж з 20 співробітниками ООН, які займають посади зараз або раніше працювали в рамках Програми розвитку, а також з бізнесменами-підрядниками. Один зі співробітників розповів, що угоди між отримувачем коштів і посадовцем завжди укладали особисто, без підписання паперів, які могли б в подальшому майбутньому скомпрометувати обидві сторони. Головне, що ініціатива хабарництва йшла від ООНівських працівників, які знають, що в цій країні такий підхід вважається нормою.

Програма розвитку одразу відреагувала на дані розслідування, заявивши, що до хашрайства і корупції в організації ставиться “з нульовою терпимістю. Але навряд чи це зможе повернути репутацію ООН, яка і так серйозно постраждала за останні роки. Чи буде це ще одним кроком на шляху до кінця організації, покаже час. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *