Нова космічна держава: Японія посадить на Місяць свій перший зонд

Найближчими днями японська держава може увійти до числа країн, які активно використовують космічний простір у наукових цілях. Напередодні офіційний Токіо оголосив, що його зонд Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) був успішно виведений на орбіту природного супутника Землі. Передбачається, що на Місяці апарат зʼявиться не пізніше 20 січня наступного року. Таким чином, Японія заявить про себе як про державу, здатну реалізувати найсміливіші проекти з освоєння космосу.

Впевненість у цьому вже висловили представники Японського космічного агентства (JAXA), які безпосередньо займалися розробкою проекту. Ракету з модулем SLIM було запущено з космодрому Утіноура на острові Кюсю у Тихому океані три місяці тому. Запуск транслювався у прямому ефірі, причому, за деякими даними, його змогли подивитися понад 1,5 млрд. У Країні Вранішнього Сонця дійство відзначалося чи не як подія національного масштабу.

Слід особливо наголосити, що програма SLIM – не перший проект для Агентства. У листопаді 2022-го JAXA вже намагалася «прилунити» зонд «Омотенасі» («Гостинність»), проте зв’язок із ним перервався невдовзі після виходу в космос через проблеми з акумуляторами. За деякою інформацією, це сталося внаслідок загальних неполадок в американському носії. “Цього разу ми використовували потужності вітчизняного виробництва”, – наголошується в заяві організації.

Якщо модуль успішно впорається з попередньою місією і опуститься на поверхню Місяця з точністю навіть до 100 метрів від своєї мети, він зможе розпочати дослідження північної частини місячного Моря достатку, а також зайнятися пошуками ймовірних підземних копалин у регіоні. Крім того, він передасть до центру управління найсвіжіші фотографії ПСЗ.

Втім, важливе навіть не це. «Діючому японському уряду необхідно протягом своєї каденції довести здатність Японії з її високорозвиненими технологіями зайняти гідне місце в системі космічних програм, — сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський оглядач Ульям Конноллі. – Це дозволить залучити до країни додаткові інвестиції, створити нові робочі місця, а головне – виступати у міжнародних організаціях від імені «Клубу підкорення космосу». Нагадаємо, сьогодні цей список очолюють Російська Федерація, Сполучені Штати Америки, Китайська Народна Республіка та Індія.

Торішнього серпня саме Індія благополучно посадила на Місяць свій непілотований космічний корабель. До цього подібне вдавалося РФ, США та КНР.

Як очікується, перший японський астронавт ступить на місячну поверхню у 2025 році. Це може статися в рамках американської пілотованої місії Артеміда.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *