Норвегія будує на російському кордоні паркан, щоб врятувати не лише людей, а і тварин

Ця країна вкотре підтвердила статус регіону, де по-справжньому піклуються про екологію. Сусідня РФ – це підвищений ризик незаконного перетину кордону людьми, і не тільки.

Екополітика

Саме в цих широтах вільно переміщаються великі стада диких північних оленів. Вони мігрують на найбільші відстані серед всіх ссавців, проте останнім часом їх кількість невпинно падає. 

Після катастрофи з Каховською ГЕС в Україні багато сусідів Росії з недовірою дивляться на дії агресора. В той же час Норвегія – одна з небагатьох натівських країн, яка має спільний кордон з РФ на суходолі. Саме тому було прийнято рішення укріпити огорожу для оленів, що розташована по периметру північної лінії кордону.

Як повʼязані НАТО і олені

Ця огорожа була побудована 70 років тому, і за час експлуатації встигла стати ненадійною. З огляду на агресивні заяви Росії в бік НАТО, які стають дедалі гучнішими, Норвегія прийняла рішення про заміну секцій на ділянці довжиною 196 км. 

Складність проекту полягає в тому, щоб проводити демонтаж і монтаж без перетину кордону, адже це може викликати великі проблеми. Високопосадовці підкреслюють, що функція паркану – не укріплення від спроб людей незаконно перейти з однієї країни в іншу, а лише в тому, щоб не дати стадам переміщатися в Росію, де процвітає браконʼєрство. 

А якщо придивитися…

Однак, багато аналітиків іронізують з цього приводу. Дехто вважає, що це загорнуто в “обгортку” еко-проекту, хоч насправді проект є укріпленням кордону від можливої агресії з боку Росії. Оскільки дикий північний олень має вагу від 60 до 170 кг, то паркан, який не пропустить його на територію сусідньої країни, прекрасно впорається з такою ж функцією і щодо людей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *