ООН готується до гуманітарної кризи взимку

Минулого року українська інфраструктура стала основною ціллю для російських бомбардувань. Вже відомо, що наступного сезону РФ збирається поновити свою тактику обстрілів. Найбільше від цього страждають цивільні люди. Саме тому ООН вже готується до зимової підтримки українців на опалювальний сезон 2023-2024.

Не справляються

Матеріальну підтримку минулого сезону отримали близько 16 млн українців. Новий пакет підтримки трохи відрізнятиметься від минулорічного. На даний момент кількість тих, хто потребує допомоги, становить 18 млн. Цифра дуже велика – це практично половина тих, хто територіально знаходиться в Україні. 

Речник Управління ООН Савіано Аберу розповів, що гуманітарні проблеми в країні існували і раніше, загострилися вони після 2014 року, коли війна спалахнула на Сході, а починаючи з лютого 2022 року перетворилася на справжню катастрофу. Це повʼязано з тим, що економіка країни з 2014 року була стабільною, що дозволяло країні самій надавати значну соціальну підтримку своїм громадянам. За останні півтори роки така можливість тане з кожним місяцем. 

Чим допоможуть

ООН прекрасно усвідомлює, що за умови зимових обстрілів по обʼєктам інфраструктури ситуація значно погіршиться. Це призведе до росту нагальних потреб українців.

Речник Управління ООН зазначив, що допомогти в повній мірі всім, хто того потребує, ситуація не дозволяє, тож планується охопити підтримкою біля 11 млн. людей.

Допомога буде такою:

  • часткова оплата житла для ВПО;
  • надання коштів та ресурсів для відновлення житла в прифронтових районах;
  • підтримка служб комунального господарства;
  • забезпечення людей продуктами, одягом, ліками та паливом;
  • надання корму для домашньої худоби.

Це не вирішить проблеми повністю, але полегшить зиму багатьом українцям, а декому дасть змогу дожити до тепла в прямому значенні цього слова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *