Повістки українцям через мессенджери

Україна давно обігнала більшість країн по цифровізації держпроцесів, тепер надійшла черга військової сфери. Передбачається, що скоро повістки будуть вручати не вживу, а за допомогою інтернету.

Необхідність чи данина трендам

Чиновники пояснюють, що зразком для такої зміни може стати надсилання судових рішень через застосунок “ДІЯ”, який показав себе придатним і ефективним. 

Мобілізація в Україні має кілька незручних моментів, і їх вдасться таким чином ліквідувати. Серед них наступні:

  • припиниться “полювання” на призовників на вулицях, в магазинах, в транспорті тощо;
  • не буде витрачатися час на людей, яким не треба вручати повістки;
  • не створюватимуться перешкоди для інших учасників руху, відвідувачів суспільних місць і т.д. 

До того ж, задіяння цифрових технологій зможе звільнити час військових з військкомату, які зараз змушені займатися доставкою і виписуванням даних в повістках по всій країні. Йдеться насправді про велику кількість людей.

Тих, хто виїхав, знайдуть

Ще одна проблема, яку можна буде вирішити таким чином, це вручення повісток громадянам України, що зараз є внутрішньо переміщеними (ВПО). Ті, хто виїхали за межі своїх міст, але так і не стали на облік в пункті фактичного проживання, залишаються поза полем зору територіальних центрів. Надсилання сповіщень від військкоматів інтернетом допоможе мати з ними контакт. 

Другим етапом може стати така ж процедура для тих, хто виїхав за кордон. 

Коли це почнеться

База номерів телефонів чоловіків призовного віку, яка необхідна для запуску проекту, була сформована ще до 24 лютого 2022 року. Зараз уповноважені особи лише ведуть обговорення і зазначають, що навіть про законопроект мова ще не йде.

Однако, вже визначено, що всі технічні можливості для втілення нової системи в життя є. Спеціалісти вважають, що перехід до цифрових повісток – це питання часу, проте, не найближчого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *