Поляки не хочуть, щоб війна закінчилась

Після завершення українсько-російського конфлікту з території Польщі мають намір виїхати в Україну біля 1 млн українських людей, яким надали тут статус тимчасового прихистку. Це стане причиною неймовірного відтоку кадрів, який викличе неабиякі проблеми в кількох галузях економіки.

Біженці, які рятують інших

З лютого 2022 Польща зіткнулася з небаченим потоком біженців. Завдяки старанням російської пропаганди в масах постійно “розганялась” думка про те, що вони підірвали економіку, викликали інфляцію і т.д.

Насправді Польща – одна з тих країн, яка надавала біженцям з України одноразову допомогу в розмірі 75 доларів, після чого треба було якось виживати самотужки. Це привело до закриття багатьох позицій на ринку праці, при чому українці (здебільшого жінки) погоджувалися на важку працю за мінімальну зарплату. 

“Наші люди – всюди”

Другий фактор – це ВВП. В країні зʼявилось 1,5 мільйони постійних мешканців, які задовольняли свої потреби тут, використовуючи для гроші, зароблені раніше в Україні або в інших країнах. 

По статистиці більше ніж третя частина підприємств мають в штаті громадян України. Самий великий провал після “відтоку” українців станеться в промисловій галузі, адже кожен пʼятий працівник там наразі – українець. 

Хоч щось позитивне

Єдиний позитивний фактор, який викликає масове повернення на батьківщину, – це можливе зниження інфляції. Ціни знизяться, адже попит відчутно впаде. В першу чергу це буде стосуватися ринку житла. Воно подорожчало на фоні космічного попиту у 2022 році на 50%, і такий рівень не втримається без мільйона людей зі статусом тимчасового прихистку без власного помешкання.

Саме тому власники бізнесу з острахом чекають на момент закінчення війни і повернення українців додому. Зрозуміло, що після цього польську економіку чекають важкі часи.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *