Пошуки політичної “Віагри”: рейтинг Путіна серед росіян після подій з “Вагнером” рекордно впав

В Кремлі панує своя власна соціологія. Вона не відображає картину реального світу, проте оприлюднює ті результати, які повністю влаштовують московську верхівку. Але навіть вона дала збій: за даними ВЦВГД (Всеросійський центр вивчення громадської думки) справи погані.

Мінусова популярність

Опитування проводили тиждень, з 3 по 9 липня. Результатом стали такі дані: рівень довіри населення Росії до Путіна рекордно впав.

Головних провалів рейтингу довіри за останні роки було три:

  • одразу після початку СВО (опитування проводили з 22 до 27 лютого 2022 року);
  • оголошення масової мобілізації восени 2022 року;
  • заколот ПВК “Вагнер”.

Всеросійський центр вивчення громадської думки – організація провладна, тому відомо, що вона завжди дає занадто “оптимістичні” оцінки з приводу подібних речей. Проте, цього разу навіть вони не стали приховувати явну тенденцію: кількість росіян, які не довіряють нинішній владі, значно виросла. 

Росіяни тверезіють

Лише за даними ВЦВГД, зараз майже кожен пʼятий росіянин не довіряє діям Кремля і не вважає їх адекватними та раціональними. Ще 16,1% громадян РФ не схвалюють ті рішення, що приймаються в Кремлі, проте не так рішуче це засуджують, як попередня група. 

Якщо додати до цього те, що серед командування РФ тепер панують розгубленість і непереборні розбіжності, можна зрозуміти, наскільки небезпечні антирекорди рейтингів виявило опитування.

“Віагра” для рейтингу

Однак, як показує історія, громадяни РФ дуже легко дають собою маніпулювати. Подібна ситуація з рейтингами підтримки і довіри нинішнього Президента РФ не перша. Проте кожного разу для стабілізації свого становища він використовує одну й ту ж практику: вказує на зовнішнього ворога, який становить загрозу для росіян, і запевняє, що саме він збереже країну від цього зла. Аналітики передбачають, що скоро таким “злом” буде названа ядерна загроза з боку США та Європи. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *