Проблеми евакуації всередині України

Потік людей, які втікають від бойових дій в західні області з південних і східних регіонів, з настанням холодів зріс. Евакуація має цілий ряд проблемних питань, які постають перед переміщеними особами.

Основні труднощі такі:

  • Місце проживання. З початку війни ціна оренди квартир, будинків і кімнат в західних регіонах зросла в кілька раз. Іноді люди інтегруються кількома родинами або разом зі знайомими, щоб мати змогу оплачувати житло. Це викликає незадоволення через зменшення власного простору. Проте, ажіотаж перших місяців трохи втих через те, що значна частина людей, які евакуювалися, переїхали за кордон, звільнюючи місце для інших.
  • Праця. Для людей, які працюють дистанційно, на першому етапі проблеми не виникають, бо джерело доходу залишається сталим. Момент, який потребує вирішення – відсутність електроенергії довгий час, адже більшість дистанційної роботи виконуються на компʼютерах та електронних девайсах. Для тих, хто працював на підприємствах, евакуація стає важким моментом, який треба вирішити. Оскільки частина бізнесу закрилась, дефіцит робочих місць виріс, тому знайти працю дуже важко.
  • Підвищені витрати. Переїзд вимагає витрат на квитки, на одяг і побутові потреби, які виникають на новому місці.
  • Необхідність інтеграції. Культурне середовище в різних куточках України відрізняється. Звичайно, ця різниця не така велика, як відчувають українці за кордоном, але вона теж дає про себе знати. Цікавість перших тижнів змінюється відчуттям самотності.
  • Психологічні проблеми. Зміна звичного ритму життя, втрата кола спілкування, друзів, невизначеність у майбутньому – це все лише збільшує стрес. 

Щоб не втратити контроль над ситуацією, спеціалісти наполягають на отриманні психологічної допомоги. Її надають безліч волонтерських організацій. Важливо розуміти, що такі проблеми спільні для всіх, хто вимушено покинув свої домівки через війну. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *