«Режим жорсткої економії»: як живуть українські біженці у низці регіонів Італії

За деякими даними, тисячі громадян України, які врятувалися в Італії від можливих наслідків російсько-української війни, зіштовхнулися із черговими фінансовими та соціальними проблемами. Причиною цих проблем найчастіше є не недбальство місцевої влади, а неохайність чи непрофесіоналізм так званих «субпідрядників», які раніше гарантували українським біженцям «цілкову допомогу та захист на італійській території». Інформаційно-аналітичне агентство EURO-ATLANTIC UKRAINE розпочинає цикл публікацій про становище українських біженців на Апеннінському півострові.

Ось уже кілька місяців харків’янин Владислав Ткачук (прізвище змінено. – Ред.) регулярно ходить до центру видачі гуманітарної допомоги біженцям регіону Абруццо (Центральна Італія) та повертається з порожніми руками. Причина банальна: прилавки продуктового магазину, до якого “прикріплено” Владислава, фактично порожні. Єдине, що можуть запропонувати продавці – макарони, консервовану кукурудзу та рибу далеко не першої свіжості. Іноді в імпровізованому Гастрономі з’являються м’ясні напівфабрикати, але за ними доводиться виставляти відносно великі черги. При цьому ніхто не може дати гарантії, що котлет вистачить на всіх. “Я в жодному разі не хочу критикувати тутешні порядки, – каже Ткачук, який втратив у Харкові в результаті російського обстрілу дружину і кількох близьких, і вимушений з важко пораненим сином вихати в 2022-му році в Абруццо. – Але факт залишається фактом: біженці, а особливо діти, в буквальному розумінні цього слова голодують. Через бюрократичні тяганини багато дорослих людей тут не можуть влаштуватися на роботу. Виходить замкнене коло. Але ж хтось повинен врегулювати ситуацію?

Повинен. Але, як показала практика, відповідне регулювання не завжди. “Регіон Абруццо прийняв на своїй території 4980 українців, – сказала в спеціальному коментарі інсайдер EURO-ATLANTIC UKRAINE – У програмі допомоги українським біженцям брали участь відомі міжнародні структури, включаючи Caritas, “Червоний Хрест” та Arci. Італійська державна компанія Arci віддала субпідрядникам.

На чолі однієї з таких “субпідрядних груп” стоїть така собі громадянка Італії С. Маючи вагому підтримку з боку низки міжнародних структур, вона створила приватну “гуманітарну організацію”. За документами, цією організацією керують біженці з Афганістану.

Є відомості, що субпідрядники, які зверталися за матеріальною допомогою українцям, регулярно вказували на двері. “Адже ми просто хочемо стати частиною спільноти тих, хто нас дав притулок тут”, – зазначила біженка із Сумської області Ольга В. – У нас виникла проблема зі спілкуванням. Багато хто з нас не розмовляє італійською. Нам не надають перекладачів, щоб просто поскаржитися на нерозуміння. Кажуть: не подобається – забирайтеся!”.

Слід зазначити, що Італія є однією з основних країн ЄС, які гарантували українським біженцям реалізацію програми соціального захисту.

Як розвиватимуться події з українцями у регіоні – читайте у наступних випусках на  EURO-ATLANTIC UKRAINE.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *