Рейтинг професій, які будуть найбільше затребуваними в Україні після війни

Після війни очікуються значні зміни на ринку праці. Причиною стане активне відновлення країни та інтеграція економіки в європейську систему. Це суттєво змінить попит на фахівців різних напрямків. Рейтинг підготували на основі існуючих тенденцій та планування відновлення інфраструктури.

  1. Інженерні працівники

Найбільш постраждалий сектор в Україні – це інфраструктура. Вона терміново потребує модернізації та відновлення. В першу чергу будуть потрібні інженери для будівництва, енергетики і транспортного звʼязку.

  1. ІТ

Інформаційні технології і до початку війни були козирем України, а після закінчення це стане галуззю, що розвивається найактивніше. Головні професії, які будуть в попиті:

  • фахівці з програмування;
  • аналітики;
  • спеціалісти з кібербезпеки.
  1. Медпрацівники

Після пандемії і воєнних дій престиж медпрацівників зростатиме. Реабілітологи стануть затребуваними так, як не було вже десятиріччя поспіль. При цьому попит зросте на медичних працівників різного рангу: як лікарів, так і медсестер. Цьому сприятиме також дефіцит, який виник на фоні еміграції фахівців за кордон під час війни. 

  1. Екологи та фахівці з природоохорони

Попит зросте на фоні двох факторів:

  • різке погіршення стану природних ресурсів після воєнних дій;
  • потреба зміни алгоритмів у охороні природи для інтеграції в ЄС.
  1. Юристи, фахівці з міжнародних відносин і економісти

Потрібно буде швидко змінювати законодавство і налаштовувати звʼязки для співробітництва з іншими країнами на різних рівнях. Переговори і формування нових принципів економічної політики стануть важливими напрямками, для яких активно шукатимуть фахівців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *