Рейтинг професій, які зникнуть через застосування ChatGPT 

Поява штучного інтелекту викликала зацікавлення і тривогу багатьох спеціалістів через те, що їх професії стануть не затребуваними. Це цілком можливо, адже штучний інтелект здатний писати прозу і вірші, створювати зображення, статті, компʼютерні коди і т.д.

І якщо зараз такі програми мають ряд недоліків, то вже найближчими місяцями передбачається їх швидка еволюція. Крім ChatGPT буде створено цілий ряд аналогів, і, як це завжди буває, вони будуть більш досконалими. 

Аналітики вирахували, які професії опиняться на межі зникнення:

  1. Спеціалісти ЗМІ – журналісти, коректори, редактори, СЕО;
  2. Технічні спеціалісти на кшталт програмістів, системних адміністраторів, кодерів, аналітиків баз даних;
  3. Маркетологи;
  4. Спеціалісти в юриспруденції;
  5. Фінансисти – аналітики і ті, хто надають консультації;
  6. Біржові трейдери;
  7. Вчителі та викладачі;
  8. Бухгалтерські працівники;
  9. Дизайнери;
  10. Спеціалісти кол-центрів.

Є й інші прогнози, які передбачають, що такі робочі місця, як пакувальники, вантажники, продавці та подібні теж будуть витісненими через розповсюдження нейромережі.

Коли почнеться

Раніше було проведено дослідження щодо масштабів скорочення робочих місць в США через застосування штучного інтелекту. Організатором був Оксфордський інститут. За його даними протягом найближчих 20 років це стане причиною загального скорочення 47% робочих місць серед всіх спеціальностей, навіть тих, які не наведено у переліку.

На момент, коли проводилась ця наукова робота, здібності штучного інтелекту ще не були такими широкими, тому дані можуть бути заниженими.

Ким же працювати?

На фоні цього з впевненістю можна сказати, що дуже затребуваними стануть спеціалісти, які співпрацюють саме зі штучним інтелектом. В побуті задавати прості питання і отримувати відповіді таким програмам може будь-хто. Проте, для більш складних завдань потрібні спеціалісти, які зможуть формувати запити в правильному вигляді з урахуванням специфічних нюансів. Саме вони стануть високооплачуваними спеціалістами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *