Російська розвідка програє: в Польщі арештовано ще одного шпигуна

Агентурна мережа Кремля завжди була дуже розгалуженою, а російські шпигуни працювали без перебільшення в усіх країнах світу. Однак останній рік став цілою низкою фатальних невдач в цьому плану. Ще одна гучна справа розкрита польською спецслужбою.

Місія провалена

Нещодавно в Польщі викрили цілу мережу агентів, які працювали на Росію. їх основною метою було планування диверсій на залізничних шляхах і вузлах, якими в Україну переправляли озброєння та гуманітарні вантажі. 

Ця справа стала найбільшою серед інших розсекречених мереж за всю історію Польщі. Було арештовано 15 осіб. Агенти корегувалися безпосередньо з Москви. Серед учасників групи були росіяни, українці і білоруси, яких тут було найбільше.

Свої-чужі білоруси

На розвідку Росії нерідко працюють білоруси, про що знають польські спецслужби.

Чому саме білоруси:

  • зараз важко впровадити в польську мережу безпосередньо росіян, бо з візами для них існує проблема;
  • в той же час польська влада білорусам охоче надає біженство на політичному підгрунті, вони досить легко можуть отримати легалізацію та право на проживання. 

Зараз лише у Варшаві мешкає дуже велика кількість громадян Білорусі, які масово емігрували сюди після подій 2020 року, а з початком повномасштабного вторгнення почалась друга хвиля переміщення на територію Польщі. 

Не за ідею

Саме білорусом виявився ще один  – шіснадцятий – підозрюваний, про якого повідомив Міністр внутрішніх справ Камінські. Підозрюється, що він теж був учасником цієї великої мережі, а його завданнями були:

  • розвідка військових обʼєктів на території Польщі;
  • передача детальної інформації про польські порти;
  • проведення пропагандистської діяльності серед населення на користь РФ (з залученням мереж в інтернеті).

Оплата зі шпигуном відбулася в криптовалюті.

Оскільки створення таких мереж значно збільшилось з початку 2023 року, польські спецслужби передбачають в найближчому майбутньому ще низку викриттів. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *