“Рівніші за інших”: у Європі зріс рівень расизму

За даними опитування громадської думки, проведеного Європейським статистичним бюро Eurostat, на території від Норвегії до Португалії відзначається сплеск расистських та антиміграційних настроїв. Майже половина опитаних темношкірих жителів ЄС за останні півроку зазнала дискримінації та побутових образ, а понад третини вихідців з азіатських держав відчували через своє походження складнощі з працевлаштуванням та здобуттям освіти. Як стверджують експерти, такий стан речей має тенденцію до “стабільного зростання”.

У ході зазначеної акції, здійсненої у вересні-жовтні поточного року, співробітники системи статистики опитали 6725 осіб у різних державах ЄС. При цьому опитані особи репрезентували практично всі верстви дорослого населення Об’єднаної Європи. Фахівці зазначають, що порівняно з 2016-м роком кількість “ображених на расовому ґрунті громадян” зросла на шість процентних пунктів і склала на сьогодні 45%. Серед причин зміни цих показників називаються економічні та соціальні проблеми, а також прогалини у міграційному законодавстві окремо взятої країни.

Є й ще один важливий фактор, що безпосередньо впливає на відповідну загальну картину. За інформацією спостерігачів, зростання расизму фіксується насамперед у державах, де лідируючі позиції в політикумі чи соціумі займають праві партії. Йдеться, головним чином, про Австрію та Німеччину. Наприклад, сьогодні в Австрійській Республіці рейтинги народної довіри очолює створена 1956 року колишнім офіцером СС організація “Партія свободи” (FPO), яка наполягає на видворенні нелегалів та біженців. А у ФРН “Альтернатива для Німеччини” (АдН), яка виступає проти асиміляції “чужинців” у німецьке суспільство, представлена на місцевих, на федеральних рівнях влади. Саме у цих двох державах про утиски заявили троє з чотирьох респондентів (72% та 74% відповідно).

У зв’язку з цим директор Агентства ЄС з фундаментальних прав Майкл О’Флаерті закликав усі країни ЄС “ретельно перевіряти будь-яку інформацію про прояви расизму”. “Необхідно робити висновки навіть із здавалося б, незначних порушень, – резюмував зокрема, він. – Фраза “ми рівніші за інших” не повинна звучати ані в Європі, ані будь-де”.

Чи звернуть у окремо взятих країнах Євросоюзу увагу на цей заклик, поки що невідомо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *