Світ захопила безпрецедентна хвиля міграції: кому це вигідно?

Наразі світ захлеснула безпрецедентна хвиля міграції, йдеться у статті The Economist. Наприклад, минулого року до Великобританії переїхало 1,2 мільйона людей, що є абсолютним рекордом. Рекордним показником міграції став і в Іспанії. Очікується, що цього року до США переїдуть 1,4 мільйона людей. Аналітики стверджують – це справжній міграційний бум.

Багато світових урядів спеціально намагаються залучити до своїх країн більше людей. Наприклад, Канада має чітку мету прийняти 1,5 мільйона нових жителів у 2023-2025 роках. Німеччина та Індія нещодавно підписали угоду, що дозволяє більшій кількості індійців працювати та навчатися у Німеччині. Австралія збільшує період, протягом якого деякі студенти можуть працювати після закінчення навчання з двох до чотирьох років.

Багато країн прийняли зараз українців, які рятуються від російської агресії. Навіть ті держави, які досі вороже ставилися до міграції, включаючи Японію та Південну Корею, стали прихильніше ставитися до чужинців, прагнучи протидіяти старінню населення.

Економіки, які приймають велику кількість мігрантів, як правило, виграють у довгостроковій перспективі. Дослідження показують, що мігранти допомагають налагоджувати торговельні та інвестиційні зв’язки між своєю рідною країною та стороною, що їх приймає. А молоді працівники приносять більше податкових надходжень. Крім того, високий рівень імміграції охолоджує ринок праці та уповільнює інфляцію.

Наявність більшої кількості людей справді збільшує пропозицію праці, що за інших рівних умов знижує зростання заробітної плати.

За прогнозами, наступного року міграція може трохи знизитись. Тим не менш, є підстави вважати, що історично високий рівень новоприбулих ще якийсь час залишатиметься підвищеним. Одним із чинників є більш доброзичлива державна політика. Що ще важливіше, міграція сьогодні породжує міграцію завтра, оскільки прибулі привозять із собою дітей і партнерів. Незабаром антиіммігрантський поворот багатого світу наприкінці 2010-х видасться відхиленням від норми.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *