Спорт поза політикою: чи відновлять права української фехтувальниці

Справа позбавлення права української спортсменки на те, щоб приймати участь у змаганнях, вийшла на дипломатичний рівень. Це перетворилося на прецедент, коли чесна конкуренція і реальні спортивні досягнення залишились поза фокусом, поступившись політиці. Саме тому порушення спортивної етики у відповідь на попирання законів іншою залишилось покараним.

Дискваліфікація за законом чи поза ним

В ході чесної боротьби українська фехтувальниця Ольга Харлан перемогла росіянку Анну Смірнову. Після поєдинку остання вирішила влаштували додатковий “жест дружби” з потисканням руки, що українка не підтримала. Після цього Смірнова надала скаргу в комітет, і це стало причиною дискваліфікації Ольги.

Спостерігачі мають дві версії мотивів фехтувальниці з Росії:

  1. Крок до погашення конфлікту між двома націями. Крок цей вдався незграбним і безглуздим. Адже уявити взаємне потискання руки представниці народу, який щоденно обстрілює територію твоєї Батьківщини і вбиває солдат та цивільних людей, неможливо.
  2. Свідома провокація. Реакція українки була майже стовідсотково передбачуваною, адже гідність українських спортсменів у світі відома. 

Нічого особистого, лише політика

У справу втрутилось МЗС України в особі Дмитра Кулеби, який офіційно звернувся  до Міжнародної федерації фехтування щодо відновлення прав Ольги Харлан приймати участь у змаганнях надалі. 

Очевидно, що справа вийшла за межі спорту. Зараз поновлення спортсменки залежить виключно від дипломатичної роботи. Треба зазначити, що такий жест від міжнародної спортивної організації – тривожний дзвіночок, адже наразі триває підготовка до наступних олімпійських ігор, які відбудуться у 2024 році. Українська сторона передбачає, що попереду буде багато маніпуляцій і провокацій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *