Справа принципу: хто планував замах на голову Придністров’я

Влада частково визнаної Придністровської Молдавської Республіки (ПМР) звернулася до структур ООН з вимогою провести розслідування замаху, що не відбувся, на лідера цієї територіальної освіти Вадима Красносельського. Як стверджують у Тирасполі, Організація Об’єднаних Націй зобов’язана дати «адекватну оцінку спробі дестабілізувати ситуацію на кордонах Румунії, Молдови та України». На даний момент відповіді від структур верховного міжнародного органу не було.

І, мабуть, не буде. Насамперед тому, що законодавчо ПМР не є об’єктом впливу ООН: для світової дипломатії Придністров’я залишається частиною Республіки Молдова, і будь-який відповідний запит має виходити виключно від офіційного Кишинева. Дальше – більше. На щастя, фізичного усунення Красносільського не відбулося – за деякими даними, тираспольська служба держбезпеки нібито «своєчасно відреагувала на отриманий сигнал і запобігла мінуванню автомобіля номінального придністровського керівника. Повідомляється про арешт кількох людей, які, ймовірно, пов’язані з українською СБУ. Але ось у чому справа – прямих доказів участі Києва у змові з метою повалення чинної влади у ПМР немає. «Ми сьогодні не знаємо, якими методами силові структури в Придністров’ї домагаються від підозрюваних осіб зізнань, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRANE європейський оглядач Клаус Хофф. – На цьому тлі залишається незрозумілим, хто саме і навіщо був зацікавлений усунути Красносельського».

На перший погляд, замах на придністровського керівника з геополітичного погляду є абсурдом. Нині ПМР порівняно великим впливом користуються голова уряду Олександр Розенберг і голова Верховної ради Олександр Коршунов. У їхньому віданні сьогодні знаходяться основні державні питання, включаючи присутність на придністровській території російських військ та активні контакти Тирасполя з Москвою. «Для українських спецслужб Красносільський не становить серйозного інтересу чи якоїсь небезпеки, – резюмував американський експерт Уільям Конноллі. – Потрібно шукати інший слід. Точніше за тих людей, для яких боротьба з головою Придністров’я є справою принципу».

За деякими даними, найближчими днями власне розслідування ситуації, що склалася, проведуть Молдова і Румунія. Кишиневу та Бухаресту необхідно продемонструвати світовій спільноті свою непричетність до будь-яких нападок на Красносельського. Як буде вестися таке розслідування, поки не повідомляється.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *