Сінгапур збільшується: насипати нові території

Останні 50 років Сінгапур бореться за те, щоб розширити свої території. В той час, як багато держав домагаються цього агресивними шляхами, тут обрали інший варіант, а саме – насипи піску. Таким чином площу Сінгапуру до 2030 року планують збільшити ще на 4%.

В сучасному світі частіше воюють з арміями своїх сусідів, але тут “ворог” інший, хоч і не менш серйозний – море. Основна ціль сінгапурців – штучно відсунути берегову лінію. Планується насипати нову лінію вздовж усього узбережжя.

Ризикують зникнути

Основна причина таких грандіозних проектів полягає в тому, що майже ⅔ частини Сінгапура знаходиться на висоті менше 4,8 м над рівнем моря. Це робить її дуже вразливою відносно підтоплень під час повені або штормів. І масштаби проблеми вражають: зараз вартість будівель, яка підпадає під ризик, становить близько 50 млрд доларів. 

При цьому підвищення рівня моря відбувається швидко: Сингапур більш сприйнятливий до цього, ніж інші країни в світі.

Втопити чи заробити?

Але є у такого рішення і противники, які нехтують безпекою та ризиками щодо споруд. Це – власники нерухомості, яка зараз розташована на першій лінії від моря. Серед таких будівель:

  • низка хмарочосів, які виходять на Марину-Бей;
  • торговий центр;
  • банк DBS Group Holdings Ltd.;
  • банк Standard Chartered Plc. та ін.

Зараз вартість кожного квадратного метра тут просто зашкалює. Фактично, це найдорожча нерухомість в країні. Після того, як берегову лінію розширять, на новостворених територіях побудують щось нове, хоч це і не будуть гігантські хмарочоси або інші масштабні архітектурні споруди. Проте, автоматичне віддалення від моря вплине на ціну тих побудов, які зараз ближче до першої лінії. 

По всім фронтам

План захисту почали втілювати в життя ще в 2019 році. Він розрахований на 100 років і потребує суми у 100 мільярдів місцевих доларів. 

Першим етапом програми було будівництво греблі, на що витратили 226 мільйонів місцевих доларів. Це – унікальна гребля Marina Barrage з такими характеристиками:

  • представляє собою систему для відкачування води під час припливів або злив;
  • поєднує 7 гігантських насосів;
  • захищає 70% узбережжя країни.

Але цього недостатньо, бо тропічні шторми посилюються і рівень моря підвищується. Щоб оцінити всі можливі ризики, в Національному університеті країни створили компʼютерну модель. Зараз вона модифікує впливи опадів та підвищення рівню води, а в 2025 році дані можна буде оцінити: стане відомо, які саме регіони знаходяться в найбільшій небезпеці і наскільки серйозні загрози передбачено. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *