Торгівля в Росії як заразна хвороба: в країні ЄС підтримали маркування товарів, що продають на території РФ

У Литві провели опитування серед населення з приводу спеціального маркування товарів, чиї виробники продовжують торгувати в Росії. Питання виникло через те, що подібну ініціативу намагаються втілити в життя представники уряду. 

Щоб було видно

Тема виникла в червні 2023 року, коли чотири депутати литовського Сейму звернулись з пропозицією робити маркування на тих товарах, якими зараз торгують на території країни-агресора. 

Якщо великі мережі виразили готовність щодо цієї ініціативи, то дрібні магазини роздрібної торгівлі поки що не відреагували. Тим часом активні соціальні групи вважають, що пропозиція слушна, і її треба застосувати на практиці якнайшвидше.

Чи потрібно це людям

Щоб вирішити, чи слушна така ініціатива, було проведено опитування. Його результати не стали відкриттям: майже половина громадян Литви вважає подібний захід необхідним.

Результати опитування наступні:

  • 47,4% – підтримують ініціативу;
  • 30%  – не визначились;
  • 20% – не підтримують.

З віком змінюється все

Цікаві розбіжності результатів в залежності від віку та статі серед опитуваних. Так, на підтримку маркування частіше висловлювалися чоловіки (48,2%), ніж жінки (46,6%). 

З віком ситуація ще цікавіша. Найбільше прихильників такої ініціативи у віковій групі 40-49 років. Це люди, які здебільшого отримували освіту після розвалу СРСР, але ще застали його часи, хоч і в дитинстві. 

А противників маркування більше всього виявилось у віковій групі за 60. Їх юність і молодість припала на часи СРСР, саме тому вони ментально більш повʼязані з Росією. Ця ж вікова група є найбільшим споживачем нинішньої кремлівської пропаганди у Литві. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *