“Турецький синдром”: сирійці і росіяни змушені повертатися зі Стамбулу додому

Останніми днями у Стамбулі проводиться масштабна акція по виявленню іноземців-нелегалів: місцева поліція влаштовує справжні облави у готелях з подальшою депортацією. Ще недавно росіяни були бажаними гостями Туреччини, вважалось, що їх масова присутність лише пожвавлює туристичний бізнес. Що ж так різко змінилось?

Туристи причаїлись

Облави щодня проводить місцева поліція. Район за районом перевіряють всі готелі Стамбула. Механізм швидкий і ефективний: копи приїздять на 3-6 авто і блокують по периметру територію навколо готелю. В цей час на його території всіх відпочивальників перевіряють на таке:

  • актуальність візи;
  • заняття нелегальним турбізнесом. 

Акції проводять масштабно, оскільки рішення прийнято місцевою владою одразу після посилення контролю видачі вида на проживання у Туреччині. 

Відпочивати чи заробляти

Сплеск вʼїзду росіян відбувся після оголошення в РФ мобілізації. Кількість “ухилянтів” та їх родин стала така висока, що вони навіть потіснили сирійських біженців, яких у Стамбулі було чимало. 

На перших етапах турки відчули приплив грошей у країну: перш за все злетіли ціни на оренду житла, активізувався весь сектор туристичного бізнесу, пожвавилася вулична торгівля та фудкорти. 

Однак вже скоро частина росіян повернулася додому, адже платити за житло без сталих доходів на тлі цін, що постійно ростуть, було все важче. А ті, хто залишився, почали шукати шляхи заробити.

Для більшості це став туристичний бізнес, в якому громадяни РФ почали діяти без оформлення і ліцензій. Це стало причиною двох суттєвих наслідків:

  • російськомовні туристи при виборі віддавали перевагу не місцевим, а своїм співвітчизникам;
  • прецедентів стало так багато, що  частка податків з цієї сфери, яка раніше потрапляла до бюджету, набагато зменшилась.

Саме тому влада Стамбулу наважилась на рішучі заходи. Росіяни, які займаються нелегальним турбізнесом, тепер просто виловлюються і депортуються. За офіційними даними лише за два місяці затримали 36 тис нелегалів. 

На форумах та у соцмережах росіяни активно обговорюють, як вести себе під час поліцейських облав та як уникнути депортації. Багатьом це вдається, але життя у турецькому Стамбулі для росіян стало тепер дуже напруженим. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *