“Тільки бізнес»: хто і чому зацікавлений у блокуванні польсько-українського кордону

Напередодні Міністерство закордонних справ України офіційно звернулося до влади Польщі із проханням не допустити перекриття польськими автоперевізниками сухопутних ділянок кордону між цими державами. В українському зовнішньополітичному відомстві зазначили, що відповідні акції несуть суттєву потенційну загрозу як Києву, так і самій Варшаві. Чи вдасться владі двох країн запобігти наростаючій “прикордонній кризі”?

У чому ж суть ситуації, що склалася? Кілька днів тому представники одразу кількох транспортних компаній Польщі звернулися до польського уряду із вимогою скасувати пільги для українських перевізників. Мовляв, через лібералізацію міжнародних перевезень між Україною та ЄС на польську територію в буквальному сенсі цього слова ринули згадані українські транспортники. У результаті їхні колеги в Польщі, які свого часу встановили відносно високі ціни на вантажні та пасажирські перевезення, зіткнулися з відкритим демпінгом: ціни в сегменті впали вдвічі і навіть утричі.

Невдоволені мовчанням офіційної Варшави, польські перевізники скористалися своїм конституційним правом та попередили про перекриття прикордонних контрольно-пропускних пунктів на десяти найбільших напрямках. “Акції відбуватимуться на польській землі, Автобуси та фури з українськими номерами будуть заблоковані ще при в’їзді до Польщі”, – йдеться у заяві протестного комітету. При цьому передбачається, що решта транспорту зможе безперешкодно в’їжджати в країну і виїжджати за її межі.

Як очікується, вже 3 листопада активісти заблокують КПП “Корчова” та прилеглі до нього райони. Надалі подібні операції, які продовжаться до кінця грудня поточного року, пройдуть на всіх без винятку польських прикордонних пунктах. При цьому організатори акцій вже попередили громадськість про те, що жодних політичних цілей вони не переслідують. “Тут немає нічого особистого, це просто бізнес та відстоювання корпоративних інтересів”, – йдеться у заяві прес-штабу активістів.

В Україні ці дії розцінюють як недружній крок. “У нашій країні йде війна, і будь-які обмежувальні дії з боку Польщі недоречні”, – наголошено на ремарку українського посольства у Варшаві.

Тим часом Україна та Польща продовжують переговори про відкриття одразу чотирьох нових прикордонних КПП.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *