Україна зробила перший крок до військового штучного інтелекту

З початком повномасштабної війни Україна неодноразово продемонструвала світу свій воєнний потенціал. Ефективність використання зброї відмітили навіть експерти НАТО. Тепер прийшов час дивуватися цифровими надбаннями.

Система “Дельта”

Днями систему “Дельта” презентували цілій групі з військових питань і технологій. До її складу увійшли Рада з консультацій, командування і Управління НАТО, а також Група армійських озброєнь НАТО. 

Робота над проектом відбувалася під егідою Центру розвитку інновацій та оборонних технологій, Управління забезпечення реагування на кризові ситуації МО України та Командування звʼязку і кібербезпеки ЗСУ.

Війни штучних інтелектів не за горами

Система ситуаційної обізнаності “Дельта” – це супер програма, яка дає суттєву перевагу у військових діях. Її можна назвати військовим штучним інтелектом, який працює швидше людини і здатний обробляти масу інформації буквально за секунду.

Що дає використання цієї системи:

  • швидко збирає і аналізує інформацію про розташування ворожих сил, відстежує їх місцезнаходження і надає дані для їх ураження;
  • моделює цифрову мапу, куди додає інформацію з різних джерел (від супутникових знімків до радіоперехоплень);
  • дає інформацію про дії на землі, воді, у космосі і в кіберпросторі;
  • сумісна з будь-якими типами гаджетів від смартфона до компʼютера.

На практиці це означає отримання і аналіз даних з усіх джерел з рекомендаціями щодо наявного озброєння і обраної тактики в бою. Кращі військові спеціалісти, маючи доступ до системи, зможуть коригувати хід бою в реальному часі, знаходячись будь-де. 

Система ситуаційної обізнаності “Дельта” створена з дотриманням всіх вимог НАТО, чиї експерти теж консультували українських спеціалістів під час створення програми.

Виконавці на презентації розповіли, що проект був запущений ще в 2016 році, однак повномасштабне вторгнення змусило прискорити темпи роботи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *