Україна потрапила в тіньовий бан в Інтернеті

Зараз спостерігається чітка і неприємна тенденція: майже всі українці разом з країною потрапили в тіньовий бан в соцмережах. Спеціалісти розповідають, чому так сталось і що можна зробити, аби виправити ситуацію. 

За що?

Логічно, що за законами Інтернету жодна тема не тримає фокус довше кількох днів, щонайбільше – тижнів. Саме тому тема України – це те, від чого давно і остаточно втомився світ. 

Причин кілька:

  • про це вже читали, чули і дивились, ефекту новизни більш немає, тож повторно повертатися до цієї теми не варто;
  • споглядати руйнування, скривавлені фотографії – неприємно;
  • вразливі люди важко переносять цю тему, а нечутливих вона просто більше не цікавить, бо перестала бути сенсацією. 

За даними однієї з найавторитетніших агенцій з вивчення медіа Reuters Institute, відсоток людей, які уникають теми України в Інтернеті, сягнув 40%. Передбачається, що ця цифра з кожним місяцем ставатиме все більшою, тенденції не можна уникнути.

Йдеться про гроші

З тим, що люди втомились, все зрозуміло, але звідки береться тіньовий бан? 

Головну проблему становить те, що такі медіа-гіганти, як, наприклад, Мета, втрачають дохід, адже люди намагаються рідше заходити в соцмережі, щоб не стикатися з неприємним контентом. Менше користувачів – менше рекламодавців. 

Саме тому список слів-маркерів для тіньового контенту зростає з неймовірною швидкістю. Важливо розуміти, що це стосується не лише західного сегменту, але й українського, бо український ринок реклами страждає за тими самими законами.

Нічого особистого, зовсім неважливо, хто правий і хто винний у війні, головне, що згадка про Україну, про її народ і про ситуацію спричиняє фінансові втрати, а гроші – це Бог бізнесу, якого ніхто не може усунути.

Найбільше наслідки тіньового бану відчувають в таких соцмережах:

  • Twitter;
  • Facebook;
  • Instagram.

В Twitter ситуація різко погіршилась після того, як її власником став Ілон Маск, оскільки ситуація з доходами від реклами стала ключовою, адже компанія наразі терпить збитки. Це відбулось на початку 2023 року. В інших соцмережах різке падіння почалось в перші дні після підриву Каховської ГЕС, коли кількість чутливого контенту зашкалювала.

Зображення з мережі Facebook

Магічні слова

Не лише блогери з великою аудиторією, а й звичайні користувачі можуть помітити, що після використання таких слів як “донат”, “збір”, “дрон” кількість переглядів на 2-3 наступних доби катастрофічно падає. Цей проміжок часу в масштабах соцмереж критично великий, навіть агенти впливу чи блогери-мільйонники не можуть дозволити собі подібну розкіш. 

І якщо звичайні користувачі просто з подивом відмічають, що їх сторіз не дивляться, то ті особи, які професійно ведуть соцмережі, знають, що таким чином втрачають до 90% охоплень. Іони бачать це в звітах і статистиці.

Що можна зробити

Повністю зняти тіньовий бан України люди не зможуть, але є певний алгоритм дій, що дозволить повернути принаймі 20-40%. Він оснований на тому, щоб перетворити алгоритми соцмереж зі свого ворога на друга.

Справа в тому, що ці алгоритми не можуть повністю ігнорувати активність аудиторії, тому, гортаючи стрічку, українці мусять взаємодіяти з контентом якомога більше:

  • ставити лайки;
  • писати коментарі під постами про донати;
  • відправляти посиланням своїм друзям;
  • робити репости.

Натискати на всі кнопки під дописами “своїх” волонтерів, військових або тих, хто розповсюджує інформацію – має стати справою честі всіх українських користувачів. Лише спільними діями можна змусити світ бачити те, що відбувається. Адже в сучасному світі перемагає не той, хто володіє інформацією, а той, хто вирішує, яку саме інформацію побачить суспільство. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *