Україна утримує цифрову першість в світі

До повномасштабного вторгнення РФ на українські території Україні кілька років утримувала першість у світовій IT-індустрії. Потенціал країни не підкосила навіть війна. Більш того, нові розробки українських ІТ-спеціалістів здивували військових спеціалістів всього світу.

З ким раніше співпрацювали програмісти

Ринком праці українських спеціалістів раніше були переважно США і Велика Британія. Тому сприяло кілька факторів:

  • вдале розташування країни;
  • низьке оподаткування і зарплата;
  • висока кваліфікація спеціалістів і стала якість при виконанні замовлень;
  • близький рівень культури.

Після 24 лютого цей сектор стався в нагоді тим, хто зміг продовжити дистанційно працювати і утримувати довоєнний рівень статків родини. Проте це не єдина перевага, яку отримала Україна від своїх ІТ-спеціалістів. 

Цифрова перемога

З перших днів програмісти почали виробляти продукти, які здатні полегшити життя у воєнній сучасності, врятувати життя або навіть наблизити перемогу. Найвідоміші з них стосуються таких сфер:

  • Повітряна тривога. Існує кілька додатків з різним функціоналом. 
  • Перша допомога. В ряді додатків можна отримати рекомендації і детальні інструкції з дій при різних видах травм, хвороб та ушкоджень. Там же є карта з пунктами отримання першої допомоги, лікарнями і т.д.
  • Офлайн-месенджери. В умовах, коли росіяни “глушать” звʼязок, питання конекту залишається надважливим для виживання та передачі даних. Тому месенджери, які надають змогу спілкування без мобільного інтернету, стали стратегічно важливими.
  • “єДокумент”. При евакуації багато українців не мали змогу взяти з собою документи, а всеукраїнський додаток позбавив їх від невизначених статусів і бюрократичних процедур підтвердження особистості.
  • Программа миттєвої перевірки щодо звʼязків та співпраці з РФ. Сервіс “ТиХто” спеціально створений для ЗСУ, ТРО та поліції. Його активно використовують на блокпостах.
  • “єППО”. Додаток, який в режимі реального часу дозволяє українцям надавати інформацію військовим про наявність та траєкторію ворожої балістичної техніки. Особливо ефективно щодо цілей, які летять на низькій висоті і через це не відслідковуються системами ППО, проте їх добре чути цивільним.
  • Програма для здачі в полон. Російські солдати можуть здаватися в полон квадрокоптеру, з яким спочатку треба встановити візуальний контакт, потім  “законектитись”, піднявши руки в сторону і вверх, після чого дрон повідомить про коннект різкою зміною положення вверх і вниз.

Це лише обмежений перелік. Програм та сервісів, які розробили українські ІТ-спеціалісти, набагато більше. Тим самим вони ще раз довели свій рівень професіоналізму, здатність швидко підлаштовуватись під актуальні потреби і високу креативність.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *