Україну чекає скорочення пільговиків

Якщо в Україні не вжити заходів по скороченню пільговиків, то весь бюджет піде лише на соцвиплати. Проте, треба якось фінансувати і інші потреби. Це питання вимагає швидкого врегулювання.

Понурі перспективи

З лютого 2022 року надходження ЄСВ зменшилось на 25% (якщо не брати до уваги відрахування із зарплат військовослужбовців). Економісти впевнені: найближчими роками поліпшення ситуації чекати не слід. 

Основні причини падіння надходження податків такі:

  • евакуація людей за межі України;
  • закриття виробництв і підприємств;
  • перехід до “чорної” бухгалтерії через зниження доходів.

Демографічна криза після війни – стандартне явище, яке теж не можна ігнорувати. Прогнозується, що ⅕ частина тих, хто виїхав за кордон, вже не повернеться в Україну. Зі зменшенням населення зменшується і кількість сплачених податків.

Як виживати пільговикам

Ріст кількості пільговиків за минулий рік побив усі рекорди з моменту отримання Незалежності: лише інвалідів стало на 13 тис більше. До кінця війни їх стане ще більше. Утримувати всіх цих людей, що втратили своє здоровʼя на війні, доведеться державі. Також передбачені пенсії рідним вбитих. Ще один фактор, збільшуючий тиск на бюджет – ранній вихід на пенсію осіб, що приймали участь в бойових діях.

Країна утриманців

Небезпечно не те, що Україна має всі перспективи перетворитися на країну утриманців, а те, що утримувати їх буде ні на що. Зараз катастрофи ще немає, адже ситуацію рятують відрахування від зарплат військових, частка яких становить 20% від загальних надходжень у бюджет Пенсійного фонду. По закінченню війни така велика армія вже не буде потрібна, і бойових зарплат теж не буде, тому навіть ті, хто залишиться у війську, отримуватимуть значно менше. 

Чи вдасться виплисти

Враховуючи те, що і підприємства не  нададуть колишнього надходження податків, розрив між доходами і видатками буде рости. Наразі ситуацію вдається стримувати завдяки міжнародній допомозі, проте вона не буде постійною. 

Зараз перспективу вбачають в тому, щоб всім, хто зможе працювати (навіть з числа інвалідів), надати роботу. Для цього треба створювати нові підприємства, стимулювати малий та середній бізнес, створювати нові робочі місця. Саме це є першим за важливістю завданням України після першочергового – перемогти. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *