Українці будуть платити за комунальні послуги на 50% менше

Приємна новина: в Україні люди зможуть сплачувати на 50% менше за послуг ЖКГ. Однак, не всі. Яких категорій стосується це нововведення та хто ним зможе скористуватися, читайте в статті.

Пільга буде надаватися вдовам солдат, які загинули на фронті. Про це днями розповіла прес-служба Пенсійного фонду. Знижка нараховуватиметься згідно Закону “Про статус ветеранів війни, гарантій їх соцзабезпечення”.

Пільга буде охоплювати платню за житло, за комуналку і паливо незалежно від того, якою формою житла володіє дружина загиблого.

Є перелік послуг, на які розповсюджується знижка:

  • по керуванню багатоквартирним домом;
  • по забезпеченню та перерозподілу газу, електроенергії та теплової енергії, гарячої води, водопроводом, системою каналізації, вивезенням сміття;
  • на купівлю вугілля, дров, паливних брикетів або зрідженого газу.

Під дію закону потрапляють індивідуальні договори, договори з сервісом внутрішньодомових систем, а також при обʼєднанні співвласників, для кооперативів.

Як відбуватимуться розрахунки

Знижка буде нараховуватися виходячи з норми 21 кв. м на кожну особу, яка постійно проживає в домі чи квартирі. На родину додається ще 10,5 кв. м.

Якщо вдова непрацездатна і всі члени родини теж непрацездатні (наприклад, неповнолітні), то знижка на газ для опалення нараховується так: 42 кв. м. на кожного плюс 21 кв. м на родину.

Ця новина особливо актуальна на фоні інформації про перегляд тарифів по комуналці. Голова Нацкомісії у сфері регулювання енергетики і комунальних послуг сказав, що така зміна дозволить виконувати аварійно-ремонтні роботи, обсяг яких виріс в сотні разів, а також частково підвищити зарплати працівникам критичної інфраструктури.

Ще анонсовано новий принцип нарахування субсидій з 1 лютого. В 2023 році на оплату пільг і субсидій в держбюджеті заплановано 38 млрд грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *