Українці знову літатимуть літаками: “Бориспіль” готують до відкриття

Із закриттям цивільної авіації логістика для українців перетворилась на пекло, але уповноважені особи запевняють: аеропорт “Бориспіль” запрацює одним з першим. Вже названо терміни, коли це відбудеться. 

Коли

Озвучено, що початок роботи міжнародного аеропорту “Бориспіль” відбудеться через місяць після закінчення війни на території України. Вже на даний момент усунуто всі руйнування, які могли перешкоджати функціонуванню, зльоту і посадці літаків. Більшу їх частину російська армія завдала протягом перших днів після початку повномасштабного вторгнення під час двох атак, але на відновлення витратили 1,8 млн євро, тому зараз інфраструктура в належному стані.

Люди чи вантажі

Після відкриття очікується зміна процентного співвідношення рейсів. Якщо раніше потреба в рейсах для перевезення пасажирів і вантажів була іншою, то після війни частка вантажних рейсів дуже зросте. 

Взагалі, очікується підвищення попиту для обох категорій, і зумовлено це такими причинами:

  • Вантажні рейси – очікується активне задіяння авіації в доставці всього необхідного для відновлення України, яке почнеться одразу після війни і триватиме довго. Буде доставлятися будівельна техніка, будматеріали тощо. 
  • Пасажирські рейси – частина людей з початку війни мешкає в інших країнах, тому вони активно користуватимуться авіасполученням, щоб дістатися України. Також до них літатимуть родичі і друзі. Навіть бізнес-звʼязки з Європою тепер більш тісні, тому і по справах українці туди літатимуть частіше.

Отже, зараз все готово, щоб взяти на себе ще більше навантаження, ніж до 2022 року.

Вартість простою

З перших днів війни було зроблено все, щоб зберегти аеропорт:

  • заблокували злітно-посадкові смуги;
  • вимкнули системи навігації;
  • літаки перемістили в безпечне місце. 

З того часу “Бориспіль” поставлений на паузу. Щоб зберегти штат, довелося вжити таких заходів:

  • зберегли робочі місця для більшості кваліфікованого персоналу;
  • виплачували ⅔ зарплати;
  • чергували робочі дні.

Це дозволило не втратити сертифікати і дозволи. Зараз вже відновлено угоди з авіакомпаніями, які готові розпочати роботу, як тільки це стане можливим.

Але поки що міжнародний аеропорт зазнає значних збитків. Щомісяця лише на оплату електроенергії та оплату праці штату потрібно 3,2 млн євро. Гендиректор “Борисполя”  Олексій Дубревський розповів, що зараз на це витрачаються кошти, зароблені у 2021 році. 

Оптимізм керівництва аеропорту має підстави: з 13 українських аеропортів зараз в нормальному стані залишились лише 3, і розташовані вони вдало – Київ (центр України), Одеса (південь) і Львів (захід). На відбудову ушкоджених треба значні кошти, тому в перший час весь пасажиропотік проляже через вцілілі аеропорти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *