У США загубили 135,8 млн доларів

Загубити таку суму важко, але можливо, особливо, коли йдеться про літак. Така несподіванка сталася в США в Південній Кароліні. Пілот катапультувався прямо під час руху, а літак продовжив політ.

Причиною катапультування стала несправність винищувача. Це – F-35, який на даний момент вважається одним із найдорожчих на балансі збройних сил США.

Пілота одразу знайшли і доставили в лікарню. Його стан стабільний. А от куди полетів винищувач – поки що загадка. Оперативний центр оборони запросив допомоги у цивільного населення, щоб у разі володіння будь-якою інформацією її передали за певним номером телефону.

Хіба це можливо?

Більшість повітряних обʼєктів відстежуються системами пеленгації, але даний супервинищувач належить до родини “невидимок”. Саме тому його на радарах не було: звʼязок тримався виключно через пілота. 

Очевидно, що без пілота винищувач довго не летів. Йому потрібне і паливо, і керування. Виходячи з останніх даних про місцеперебування, його розшукують в районі озер Молтрі і Меріон недалеко Чарльстона.

Бувало і гірше

Якою б безглуздою не була історія про втрату літака вартістю 135,8 млн доларів, вона не перша в історії США. Згідно лише офіційних звітів було щонайменше 6 епізодів, коли губили ядерні боєприпаси. 

Наприклад, в 1961 році під час польоту у бомбардувальника В-52 розкололося крило. Обидва пілоти катапультувалися, а бомбу знайти так і не вдалося.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *