Фінляндія як відображення України: чому україно-російська війна так резонує у фінському суспільстві

Фінляндія – одна з країн, яка з перших днів надає велику допомогу Києву в українсько-російській війні. Однозначну позицію висловлює не лише уряд, але й переважна частина суспільства. І така ситуація не випадкова. Про це нагадала Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валонтен. 

За тією ж схемою

Восени 1939 року СРСР розвʼязала війну проти Фінляндії. Основна вимога Москви полягала в тому, щоб прикордонні території сусідньої країни офіційно відійшли Радянському Союзу.

Кремль був шокований тим, що мініатюрна країна почала досить ефективний військовий супротив. Перевага в озброєнні та кількості солдат була велетенською, тому за планом Кремля захоплення території мусило зайняти щонайбільше кілька діб.

Втрати, які досі не відновлено

В історію радянсько-фінська війна ввійшла як феномен, коли СРСР втратило гігантські військові ресурси, так і не досягнувши основної мети. Пізніше це стане фатальним фактором під час нападу Німеччини на Радянський Союз. 

Однак, частину своїх територій Фінляндія все-таки втратила. Це були 10% її території, з яких фінам довелося виселятися вглиб країни. Всього змушені були переїхати сотні тисяч людей. Доречі, Кремль офіційно так і не називав той конфлікт війною, лише збройним конфліктом.

Хто ж насправді переміг?

Незважаючи на те, що зараз живуть фіни третього покоління після тих подій, війна з Радянським Союзом стала історією більшості родин у Фінляндії. 

Втрати Фінляндії становили:

  • 23 тисяч солдат;
  • 1 тисяча цивільного населення, що загинули під час бомбардувань або на торговельних суднах.

Втрати СРСР:

  • від 422 до 722 тисяч убитими, пораненими й обмороженими;
  • 3 тисячі полонених.

Як в Україні

Приводом до початку війни став Майнільський інцидент. За місяць до цього Кремль почав підготовку підґрунтя для нападу в пресі, активізував пропаганду, а сам інцидент був постановкою. Для фінів це завжди було очевидно. 

Відносність суспільної свідомості

Зараз соціологи відмічають, що ментально та війна для фінів відносно ближча і більш реальна, ніж ідеалізована війна у свідомості росіян. Саме це дає змогу громадянам Фінляндії з перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну прекрасно розуміти, що відбувається насправді. 

Про це розповіла Міністерка закордонних справ Еліна Валонтен, яка запевняє: підтримка України не припиниться, адже вона є особливою формою реваншу для громадян її країни.

Загроза агресії Кремля, яка десятиріччями висить над поколіннями фінів, постійно нагадує про те, що допомога українцям необхідна щоденно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *