Хочеш подивитись Ісландію – плати: в країні відновили податок на туризм

З початком 2024 року туристів, які мали наміри відвідати Ісландію, чекав неприємний сюрприз: в країні ввели податок на проживання для негромадан. Його треба буде сплачувати незалежно від того, чи хочуть гості переночувати в готелі, чи сподіваються зупинитись в кемпінгу. Скільки ж тепер треба буде платити тим, хто вʼїздить на територію Ісландії?

Добре забуте старе

Податок на проживання – штука не нова. Він вже сплачувався в Ісландії раніше, але з початком пандемії коронавірусу і фактичною зупинкою туристичної галузі в Європі був скасований. Потім ще понад рік цей вид платежу не повертали з огляду на “реанімацію” туристичного бізнесу. Але з 1 січня 2024 року знову вдалися до перевіреної часом практики. 

Не резинова

Хоч і може здатися, що фінансова сторона – основна мотивація для введення цього платежу, але головна причина полягає в іншому. Рішення було схвалено урядом через те, що Ісландія останнім часом значною мірою потерпає від напливу туристів. Лише за три літні місяці 2023 року країна прийняла понад 800 тис туристів. Щоб зрозуміти масштаби, варто порівняти цю цифру з кількістю населення самої Ісландії, а вона становить 364 тис осіб (за офіційними даними станом на 2022 рік). Отже, лише влітку в країну приїхало в 2,5 рази більше людей, ніж проживає тут

Це викликає колосальні соціальні і екологічні наслідки, значно збільшується навантаження на інфраструктуру. Оскільки кількість туристів у 2023 році вже на 25% більша, ніж у була зафіксована в 2022, то уряд має справедливі побоювання, що наступного року цифра може ще зрости.

Щоб якось стабілізувати ситуацію, було прийнято цілу стратегію зі зменшення негативного впливу надмірного туризму, і введення податку – лише одне з рішень згідно цього плану. 

Скільки треба заплатити

Платити доведеться всім туристам, незалежно від того, яка категорія відпочинку запланована:

  • 3,98 євро за проживання в готелі, пансіонаті чи в інших апартаментах;
  • 6,63 євро – туристи круїзних лайнерів, навіть в тому випадку, якщо вони прямують в іншу країну;
  • 1,99 євро – найменше треба буде заплатити тим, хто користуватиметься кемпінгами. 

Зупинка в кемпінгу – це варіант, який обирали туристи для самих бюджетних подорожей. Зазначається, що платіж є одноразовим, але оплачується на кожну людину в номері чи в авто, яке розташовується на кемпінгу. Стягується він в тому випадку, якщо особа перебуває принаймі одну ніч на території країни.

Але не всі вбачають сенс в такому впровадженні. Представники турбізнесу хвилюються, що повернення податку може негативно відобразитися на відвідуванні Ісландії туристами, адже вартість туризму в країні і без того висока. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *