Хто сплутав карти Путіну

Путін дуже серйозно прорахувався у своїх прогнозах щодо реакції світу у відношенні україно-російського конфлікту. “Чого коштуватиме його зухвалість самій Росії?” – це питання все частіше задають собі пересічні громадяни РФ. В чому ж саме помилився лідер країни, який ніколи не признає власних помилок?

Учень не перевершив учителя

Є лозунги і фрази, які озвучують народу для маніпуляцій, але є і справжні мотиви нападу. Один з них – віра в розділ Європи і подальший поділ її на зони впливу. Часи, коли Радянський союз фактично керував великими регіонами Східної Європи, досі не дають спокою російському керівництву. 

Путін діяв за калькою тактики Гітлера: зухвала зневага всіх міжнародних договорів, конвенцій та угод в першій половині ХХ століття викликало лише одну реакцію світу – надію на те, що відсутність адекватної реакції з боку світової спільноти вгамує нездорові амбіції країни-агресора. Ставку на це зробив і Путін, бо інші прийоми, втілені за часів гітлеровської Німеччини, дійсно прекрасно спрацювали на початку ХХ століття. Наприклад, пропаганда, що здійснюється за основними тезами Геббельса, подіяла на російський народ так же, як свого часу на німецький.

Однак, щось пішло не за планом. Замість запланованої сепарації прийшла черга обʼєднання ЄС. Загострення відносин, на які розраховувала Москва, не відбулося, навпаки, консолідація ЄС, НАТО, США, G7 та ін. вийшли на новий рівень.

Це ще не можна вважати ідеологічною поразкою РФ, але великий крок в тому напрямку вже зроблено. Більш того: Росія сама підштовхнула світ до активного розвʼязання питання залежності від російських енергоносіїв. Це було проблемою, що вимагала негайного рішення, але діяти в цьому напрямку не наважувались через складнощі, що обовʼязково чекають попереду. Тепер рух почався, і його вже не зупинити.

Є й проблеми

Звичайно, збройний конфлікт проявив, а часами і загострив ряд проблемних моментів. Насамперед це:

  • Міграційна криза. По-перше, велетенські потоки евакуйованих з україни, по-друге, незаконна міграція з інших територій.
  • Безпекове питання. Ситуація, яка склалася, несе серйозні загрози безпеці ЄС.

Важливим питанням до вирішення є розширення ЄС, яке дуже прискорилося. Ще доведеться якось інтегрувати нових членів в НАТО, розширювати економіку і промисловість в нових регіонах, і завдання ці – на десятиріччя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *