Черговий спектакль: як росіяни українців голосувати примушували

Це чергова хвиля псевдовиборів, які РФ організовує на окупованих територіях. Картинка, яку Кремлівська пропаганда показує своїм громадянам і світові, і те, що відбувається тут в ці дні насправді, радикально відрізняється. Коротко про те, як проходили “виборах” цього разу.

“Весь світ – спектакль, а люди тут – актори”

Мета спектаклю з “виборами” – легалізація окупованих територій та створення ілюзії підтримки місцевим населенням окупаційної влади. Влада Росії знає, що результати виборів не визнають в більшості цивілізованих країн світу. Однак, історія показує, що випадки, коли результати признали через кілька років – не поодинокі. Навіть новостворений СРСР мав довгий період несприйняття, проте в кінці все сталось саме так, як і хотіли вожді у Кремлі. Отже, Москва має чим надихнутися.

Краще розтягнути

Акцент був зроблений на достроковому голосуванні. Воно проводилося:

  • в громадських місцях;
  • за місцем проживання.

Офіційна версія окупантів з цього приводу така: подовжений формат потрібен для того, щоб забезпечити зручність волевиявлення жителів віддалених населених пунктів. Однак, чому члени комісії у супроводі озброєних людей приходили до більшості мешканців за адресами, які знаходяться навіть в безпосередній близькості до виборчих дільниць, не пояснюються. 

Як повідомляють власні джерела з числа інформаторів видання Euro-Atlantic Ukraine, люди, до яких додому приходили для проведення голосування, не писали ніяких заяв з цього приводу і не бажали голосувати на дому. 

Правда ж така: окупаційна влада очікує низьку явку, тому для страховки організовує дострокове голосування для тих, хто про це не просив.

Оруел надихнувся б

Волевиявлення проходило так:

  • Представники виборчої комісії дуже настирливо і довго дзвонять у дзвоник або стукають в двері. Разом з ними присутні один або двоє військових в повній амуніції з автоматами в руках. Місцеві ділилися між собою інформацією про те, що краще відчинити, адже в іншому разі можуть пошкодити двері. 
  • Відмовитися від голосування не можна.
  • Нерідко дають “пораду” ставити галочку в бюлетені там, де потрібно.
  • Іноді після заповнення бюлетеню його знімають на телефон.

У разі відмови взяти участь в цьому “спектаклі” можуть застосовувати репресивні методи від погроз до арешту.

Масовка на знімальному майданчику

Для того, щоб зняти пропагандистські сюжети про вибори на окупованих територіях, було заплановано масово завозити росіян з різних регіонів РФ. Після того, як напередодні так званого “голосування” почалися вибухи на виборчих дільницях, кількість бажаючих знятися різко зменшилася. 

Також безпосередньо на окупованих територіях набирали бажаючих знятися у масовці на виборчих дільницях, щоб створити ефект присутності натовпу із тих, хто прагне проявити своє волевиявлення. За даними власних інформаторів Euro-Atlantic Ukraine, запропонована оплата за зйомки становила 2 тис рублів.

Результати вже відомі

За даними, які оприлюднила розвідка Міноборони Великої Британії, результати виборів були готові ще до 8 вересня, коли розпочався “виборчий процес”. Відомо хто стане переможцем практично на кожній дільниці – це представники партії “Єдина Росія”.

Увага: небезпечно для життя

Найбільша загроза для життя мешканців окупованих територій – це відмова від участі у виборах або відмова віддати голос за “правильного” кандидата. За подібні дії можуть чекати репресивні покарання.

Щоб не брати участі у “виборах”, українці вдаються до різних методів. Найпростіше це вдається людям літнього віку, які можуть імітувати розумову відсталість, відсутність зору чи слуху. До пенсіонерів у таких випадках ставляться більш поблажливо, їх зазвичай не заарештовують. Але самі люди зазначають, що такі дії ніяк не вплинуть на результати: галочку в бюлетені поставлять без їх залучення і згоди. 

Підпілля не спить

Виборчі дільниці останнім часом стали пріоритетною ціллю українського підпілля на окупованих територіях. За дні підготовки до “виборів” та з 8 до 11 вересня їх атакували в таких населених пунктах:

  • м. Камʼянка-Дніпровська Запорізької обл.;
  • м. Пологи Запорізької обл.;
  • м. Бердянськ Запорізької обл.;
  • м. Нова Каховка Херсонської обл. та ін. 

Так сталось через те, що паралельно дільниці стали місцями формування списків для мобілізації чоловіків у армію РФ. Діяльність підпілля має на меті перешкодити цьому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *