Чи було життя на Марсі? NASA виступає з новою сенсаційною заявою

Найближчим часом питання про можливість існування життя на Четвертій планеті від Сонця може бути частково повернене у поля обговорення клубів астрономів та університетських аудиторій у всьому світі. Напередодні Національне агентство США з дослідження космічного простору (NASA) оприлюднило дані зі свого марсоходу Curiosity, який на Марсі виявив докази циклічності клімату. Фактично це означає, що мільйони років тому «Червона планета» була схожа на Землю. Отже, у зазначені часи на зазначеній території могли мешкати живі істоти. Чи слід у цьому контексті говорити про якусь сенсацію?

Очевидно, варто. Насамперед тому, що проект Curiosity, в який США свого часу вклали понад 15 млрд. доларів, став нарешті виправдовувати покладені на нього надії. Раніше марсохід обмежувався передачею на Землю щодо неякісних фотографій та відеоматеріалів. Зараз все змінилося докорінно.

За деякими даними, марсохід проробив гігантську роботу, на основі якої американські вчені з’ясували, що понад три мільярди років тому на Марсі, як і на Землі, існувало чергування сухих і вологих сезонів, що фактично говорить про можливу наявність на той час так званої “марсіанської” життя”. Причому, як стверджують деякі вчені, в даному конкретному випадку може йти зовсім не про примітивні форми.

«Марс міг бути крижаною планетою, де виверження великого вулкану раптово зігріло клімат, – сказав журналістам представник кафедри планетології Університету Тулузи (Франція) Поль Сабатьє, який співпрацює з NASA. – Це викликало утворення рідкої води, що у свою чергу послужило розвитку бактерій – таких, наприклад, як археї». Сабатьє та його колеги вважають, що надалі ці мікроорганізми могли об’єднуватись у багатоклітинні структури, що знову ж таки могло призвести до утворення більш складних форм життя, як це сталося на Землі.

Слід особливо відзначити, що нові дані дозволяють говорити, що можливе життя на Марсі зародилося набагато раніше, ніж це сталося на нашій планеті. Тим не менш, питання щодо деталей зародження життя на Землі, як і раніше, залишається відкритим.

«Ми не можемо заперечувати можливості занесення життя на земну поверхню ззовні, – зазначають фахівці. – Також не можна заперечувати ймовірність того, що земна цивілізація має «марсіанське коріння».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *